Terttu-säätiö

Tarinat

Lymfooman ja myelooman juurille

Parempi lymfooman ja multippelin myelooman hoito on tavoitteena Milla Kuusisto-Jauhiaisen tutkimushankkeissa.

Lue lisää

Uusia keinoja vauvan kivun hoitoon

Professori Tarja Pölkin johtamassa tutkimuksessa pureudutaan erityisesti vastasyntyneiden kivun arviointiin. Monitieteellinen tutkimus etsii digitaalisia ratkaisuja lapsipotilaiden kivun hoidon tueksi.

LUE LISÄÄ

Monitorointimenetelmät puntarissa

Potilas voi hyötyä, jos sydämen ja verenkierron toimintaa voidaan ison leikkauksen jälkeen valvoa vähemmän kajoavasti. OYSissa tutkitaan uusien menetelmien luotettavuutta.

LUE LISÄÄ

 

Tutkimusdiagnoosien saatavuutta paremmaksi

Jotta Pohjois-Suomen biopankkinäytteiden avulla tapahtuva tutkimus hoitojen ja diagnostiikan kehittämiseksi tehostuisi, on sairaaloiden diagnoosisaatavuutta parannettava. Biopankki Borealiksessa on alkanut hanke, jonka tavoitteena on parantaa biopankin saatavuustiedon maantieteellistä kattavuutta.

Lue lisää

Toiveena vähemmän antibiootteja

Urologian poliklinikan tutkimus selvittää, onko oireetonta bakteerivirtsaisuutta syytä hoitaa antibiooteilla ennen urologista toimenpidettä.

LUE LISÄÄ

 

Menopaussi vaikuttaa terveyteen

Erikoislääkäri Maarit Niinimäen tutkimusryhmä tutkii ennenaikaista ja varhaista menopaussia sekä sen vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun.

LUE LISÄÄ

 

Valtimotaudin syiden jäljillä

Mikä on perintö- ja mikä ympäristötekijöiden osuus sydän- ja verisuonisairauksiin? Tätä selvittää laaja oululainen tutkimus, joka on ollut käynnissä 90-luvun alusta.

LUE LISÄÄ


Välineitä työikäisten muistisairauksien varhaiseen tunnistamiseen

Erikoislääkäri, LT Johanna Krüger työryhmineen etsii uusia työkaluja kognitiivisista ongelmista kärsivien potilaiden arviointiin ja varhaisdiagnostiikkaan. Tutkimuksessa kehitetään myös uusia tietokoneavusteisia menetelmiä kognitiivisten ja motoristen ongelmien varhaiseen tunnistamiseen.

Lue lisää


Yleisen ihosairauden juurille

Atooppista ihottumaa sairastaa noin joka kymmenes aikuinen ja joka viides lapsi, joten riskitekijöiden ja oheissairauksien tunnistaminen voi auttaa laajaa joukkoa.

Lue lisää


MRF parantaa magneettikuvausta

Magneettikuvaus on paras valinta tuki- ja liikuntaelinvaurioiden toteamiseksi. Mika Nevalainen etsii uudesta MRF-teknologiasta nykyistä täsmällisempiä keinoja magneettikuvantamiseen.

Lue lisää


Haimasyövän ennuste tarkemmin esille

Haimasyöpäpotilaista halutaan nykyistä tarkemmin löytää heidät, jotka hyötyvät leikkauksesta. Tähän tähtää oululaisryhmän tutkimus, joka etsii tunnistetekijöitä radiologisesta kuvantamisesta.

Lue lisää


Tavoitteena yksilöllisempi glioomien hoito

Moniammatillinen tutkimushanke tähtää glioomapotilaiden entistä parempaan hoitopolkuun ja täsmällisempään hoitoon.

Lue lisää


Neuromodulaation vaikuttavuutta selvitetään

OYS Psykiatrian neuromodulaatioyksikössä on hoidettu masennusta jo 10 vuotta. Potilasaineistosta etsitään nyt keinoja optimoida hoitoja ja ennustaa tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa hoitovasteeseen.

Lue lisää


Vuoden tutkija on aktiivinen julkaisija

Oulun yliopistossa tehdään ahkerasti maha-suolikanavan syöpien tutkimusta, ja Olli Helminen kuuluu tutkijoista aktiivisimpiin.

Lue lisää