Potilaan opas

Potilaana sairaalassa

Kannustamme sairaalassa olevia potilaita kertomaan hoitoon liittyvistä huolista ja toiveista sekä kysymään rohkeasti henkilökunnalta asioista, jotka mietityttävät.

Sairaalan yleiset käytännöt

Koko Pohjois-Suomea palvelevana yliopistollisena, erikoissairaanhoitoa tarjoavana sairaalana palvelemme suurta potilaskuntaa ja vastaamme monien akuuttien ja henkeä uhkaavien tilanteiden hoitamisesta alueella. Yksi perustavanlaatuisista käytännöistä on, että kiireellistä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan ensin, mikä voi aiheuttaa muutoksia aikatauluihin. Varaa siis aina riittävästi aikaa saapuessasi sairaalaan.

Henkilöllisyyden varmistaminen


Haluamme varmistaa turvallisen ja hyvän hoidon kaikille potilaillemme. Tämän vuoksi jokainen sinua hoitava ja tutkiva henkilö on velvollinen varmistamaan henkilöllisyytesi. Älä siis hämmenny, kun henkilöllisyyttäsi tiedustellaan useaan kertaan.

Opiskelijat mukana hoidossa


Oulun yliopistollinen sairaala on opetussairaala. Jotta meillä olisi myös tulevaisuudessa osaavia terveydenhuollon ammattilaisia, lääketieteen ja hoitoalan opiskelijat seuraavat ja osallistuvat hoito- ja tutkimustapahtumiin. Halutessasi voit pyytää, ettei opiskelija olisi läsnä.

Matkapuhelimien ja mobiililaitteiden käyttö


Matkapuhelimen käyttö on sallittua suurimmassa osassa sairaalaa. OYSissa on käytössä langaton vierasverkko, jonka avulla potilaat ja omaiset saavat internetyhteyden omilla mobiililaitteilla.

Turvallisuussyistä mobiililaitteiden käyttö on kiellettyä tietyissä yksiköissä. Tutkimusten ja vastaanottojen aikana puhelin on hyvä pitää äänettömänä. Osastoilla puhelimen käytössä tulee ottaa huomioon muut potilaat. Osastohoidossa ollessanne voitte saada oman henkilökohtaisen puhelinnumeron.

Savuton sairaala


Sekä Oulun yliopistollinen sairaala että Oulaskankaan sairaala ovat savuttomia. Emme myy tupakkatuotteita ja tupakointi on sallittu vain siihen osoitetuilla paikoilla ulkotiloissa. Potilailla on mahdollisuus nikotiinikorvaushoitoon sairaalassaoloaikanaan.

Alkoholin ja muiden päihdyttävien aineiden tuonti ja nauttiminen on kielletty.

Tuoksut ja hajusteet


Vältäthän tuoksuvien tuotteiden käyttöä sairaalaan tullessasi ja sairaalahoidon aikana. Osa potilaistamme ja henkilökunnastamme voi saada vaikeita oireita hajusteista.

Potilasruokailut


Sairaaloissamme potilaat ruokailevat pääsääntöisesti osastoilla. Hoitohenkilökunta välittää ruokaa koskevat toivomukset ja erityisruokavaliot ravintopalveluiden henkilökunnalle. Hyväkuntoiset potilaat voivat myös käydä ruokailemassa Kotka- tai Lokki-ravintoloissa.

Potilaskodin asiakkaiden ja poliklinikkapotilaiden on mahdollista ruokailla omakustanteisesti Kotka-ravintolassa. Käytävillä on opasteet ravintolaan.

Sairaalahuoltaja suorittamassa ruoanjakelua osastolla