Terttu-säätiö

Tarinat

Aivotutkimus avaa uniapnean vaikutuksia

Uniapnea on hoitamattomana vakava terveysriski. Janne Kanasen vetämä tutkimushanke paneutuu uniapneaan aivotutkimuksen kautta.

Lue lisää

 

Kattavaa ja uutta tietoa raudanpuutteesta

Oulusta johdettu laaja hanke tutkii odottavien äitien raudanpuutetta. Tavoitteena on luoda näyttöön perustuva yhtenäinen kansallinen seulonta- ja hoitokäytäntö.

Lue lisää

 

Tarkempaa huomiota ja apua lantionpohjan toimintahäiriöihin

Johanna Mäkelä-Kaikkosen vetämä monialainen tutkimushanke tarkastelee lantionpohjan toimintahäiriöitä yleisyyden, elämänlaadun, diagnostiikan ja hoidon näkökulmasta.

Lue lisää

 

Huomio lasten pikkuaivosairauksiin

Jussi-Pekka Tolosen tutkimusryhmän tavoitteena on löytää lasten perinnöllisten pikkuaivosairauksien aiheuttajia ja tarkentaa geneettistä diagnostiikkaa. Kantasolumallinnuksen kautta etsitään myös uusia hoitomuotoja.

Lue lisää

 

Haiman saarekesolusiirrot halutaan aloittaa OYSissa

Heikki Huhta tekee TPIAT-hoidot OYSissa mahdollistavaa toimintamallia. Se poistaa kroonista haimatulehdusta kärsivien kipua ja varmistaa insuliinituotannon jatkumisen haiman poiston jälkeen. Tavoitteena on aloittaa hoidot Oulussa ensimmäisenä keskuksena Suomessa.

Lue lisää

 

Vuoden tutkija: Tiedettä käytännöksi ja uusiksi ratkaisuiksi

LT, dosentti ja psykiatrian erikoislääkäri Erika Jääskeläinen valittiin Vuoden tutkijaksi 2023. Arvostettu tutkija on vahva toiminnan kehittäjä sekä kollegiaalinen ja vankka tieteen puolustaja ja nuorten tukija.

Lue lisää

 

Kenelle sopii immuno-onkologinen lääke ja kenelle ei?

Katri Selander kehittää keinoa tunnistaa etukäteen ne potilaat, joille immuno-onkologisiset lääkkeet eivät mahdollisesti sovi syövän hoitoon.

Lue lisää

 

Miten onnistuu suun terveydenhuolto etänä?

Väitöskirjatutkija Elina Väyrysen tutkimus on osa Suun terveyden digiloikka -projektia, joka pilotoi uudenlaista suunterveyden etävastaanottoa.

Lue lisää

 

Purennan kipujen taustalla monia syitä

Puremaelimistön ja leukanivelten kiputilojen taustalla on lukuisia erilaisia riskitekijöitä. Esimerkiksi pitkäaikaissairaudet, hormonit ja erilaiset kulttuuriset tavat vaikuttavat kipupotilaan hoitoisuuteen.

Lue lisää