OYS Leikkaus- ja anestesiakeskus

Potilaille ja asiakkaille

Tältä sivulta löydät yhteystietoja ja tietopaketin leikkaukseen saapuvalle potilaalle.

OYS Leikkaus- ja anestesiakeskus koostuu useista osaamisalueista, jotka sijaitsevat eri puolilla sairaalaa sekä Oulaskankaalla. Osaamiskeskuksemme huolehtii sinusta koko toimenpiteeseen liittyvän ajan leikkausajan antamisesta aina kotiutukseen tai vuodeosastolle siirtymiseen asti.

Potilaana sinulla on oikeus valita hoitopaikaksesi myös muiden kuin oman kotikuntasi sairaanhoitopiirien sairaaloita. Olet lämpimästi tervetullut hoitoon OYS Leikkaus- ja anestesiakeskukseen, jos valitset hoitopaikaksesi meidän osaamiskeskuksemme.

Keskustelethan lähetteen kirjoittavan lääkärisi kanssa hoitopaikasta hyvissä ajoin etukäteen, sillä lähetteessä ilmoitettavaa sairautta hoitaa valitsemasi sairaanhoitopiiri, mutta muutoin erikoissairaanhoito kuuluu oman kotikuntasi sairaanhoitopiirille. Hoitopaikkaa valitessasi huomioithan, että kyseisessä sairaalassa hoidetaan tarvitsemiasi erikoisalan toimenpiteitä.

Kutsukirjeessä sinulle kerrotaan, minne saavut toimenpiteeseen tullessasi ja mihin kellonaikaan.

Toimi saamasi kutsukirjeen ohjeiden mukaisesti, jos annettu toimenpideaika ei sovi sinulle tai sitä pitää muuttaa muun pakottavan esteen takia.

Jos sairastut äkillisesti toimenpidettä edeltävänä päivänä, ota yhteyttä yksikköön, johon sinun olisi määrä saapua leikkausaamuna (operatiivinen päiväsairaala 1 tai operatiivinen päiväsairaala 2).

PEHMO-osaamisalueella teemme toimenpiteitä vatsaelinkirurgisille, verisuonikirurgisille, gynekologisille ja urologisille potilaille. Lisäksi tuotamme anestesiapalveluita synnyttäville potilaille.

KOVO-osaamisalueella teemme ortopedian, traumatologian, neurokirurgian sekä plastiikkakirurgian erikoisalojen toimenpiteitä.

Aistinelin- ja lastenkirurgian (AISLA) osaamisalue toimii kahdessa leikkausyksikössä. Aistinelinkirurgian leikkaussaleissa teemme korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoisalaan kuuluvia toimenpiteitä, suu- ja leukakirurgiaa sekä silmäkirurgiaa. Lastenkirurgian yksikössämme teemme toimenpiteitä kaikille lastenkirurgisille potilaille, lukuun ottamatta avosydänkirurgisia potilaita.

LAPA-osaamisalue huolehtii leikkausta edeltävistä valmisteluista sekä leikkauksen jälkeisestä valvonnasta. Leikkausta edeltävät valmistelut sisältävät mm. haastatteluja, voinnin tarkastamista sekä valmistavien tutkimusten varaamista. Alueeseemme kuuluvat myös operatiiviset päiväsairaalat 1 ja 2, joihin potilaat saapuvat tavallisesti kotoa leikkausaamuna. Yksikössämme on 5 leikkauksen jälkeistä valvontaa. Yksikköömme kuuluvat myös kaksi kivun hoidon osaamisaluetta, akuutin kivun hoidon sekä palliatiivisen kivun hoidon osaamisalueet.

Sairaalan karttapalveluun pääset seuraavasta linkistä:

TUTUSTU OYSIN KARTTAAN

Tietopaketti leikkaukseen saapuvalle potilaalle

Alla on leikkaukseen saapuvan potilaan tietopaketti, josta löydät potilasohjeen sekä tärkeää tietoa leikkausta edeltävistä valmisteluista, leikkauksen aikana tapahtuvista toimista ja leikkauksen jälkeen huomioitavista seikoista.

Jos haluat antaa meille palautetta, otamme sitä mielellämme vastaan. Jos sinulla on saamaasi hoitoon liittyvää huomautettavaa, olethan rohkeasti yhteydessä meihin. Mikäli olet johonkin palveluumme erityisen tyytyväinen, kuulisimme sen mieluusti. Palautetta voit antaa täällä.