OYS Leikkaus- ja anestesiakeskus

Osaamisalueet

Pehmytkudos- ja verisuonikirurgian sekä gynekologisen ja urologisen kirurgian osaamisalue (PEHMO)

PEHMO-osaamisalueella teemme toimenpiteitä vatsaelinkirurgisille, verisuonikirurgisille, gynekologisille ja urologisille potilaille. Potilasryhmäämme kuuluvat myös edellä mainittujen alojen päivystyspotilaat sekä synnyttävät potilaat, joille tuotamme anestesiapalveluita. Osaamisalueellamme tehtävien toimenpiteiden laajuus vaihtelee useita tunteja kestävistä isoista leikkauksista paikallispuudutuksessa tehtäviin lyhyisiin päiväkirurgisiin toimenpiteisiin.

Tavallisimpia vatsaelinkirurgisia toimenpiteitä ovat vatsan alueen syöpäkirurgiset toimenpiteet. Teemme myös sappirakko- ja umpilisäkeleikkauksia, tyräleikkauksia sekä lihavuuskirurgiaa. Lihavuusleikkauksia olemme tehneet Suomessa ensimmäisten joukossa jo vuodesta 2006. Osaamisalueellamme toimii myös Suomen toinen HIPEK-keskus.

Teemme monipuolisesti erilaisia verisuonikirurgisia toimenpiteitä, kuten vatsa-aortan ja kaulavaltimoahtaumien korjausleikkauksia sekä raajojen verisuonten ohitusleikkauksia. Lisäksi teemme toimenpideradiologien kanssa yhteistyössä myös hybridileikkauksia.

Gynekologisen kirurgian osastolla teemme gynekologisia syöpä-, endometrioosi- ja laskeumaleikkauksia sekä raskauteen ja synnytykseen liittyviä toimenpiteitä, kuten keisarileikkauksia ja synnytyspuudutuksia.

Urologisen kirurgian toimenpiteet ovat virtsatiealueiden sairauksien hoitoa, esimerkiksi munuaissyöpäleikkauksia tai virtsatiekivien poistoa.

Osaamisalueellamme toimii myös kuvantamisen yksikkö, jossa potilaita nukutetaan ja puudutetaan toimenpiteitä varten. Kuvantamisen yksikössä otetaan lisäksi koepaloja ja tehdään läpivalaisu- ja ultraäänitutkimuksia sekä paikallisia sädehoitoja gynekologisille ja urologisille potilaille.

Osaamisalueellamme tehdään myös tutkimustyötä sekä koulutetaan erikoistuvia lääkäreitä ja lääketieteen opiskelijoita. Teemme yhteistyötä muiden yksikköjen kanssa: esimerkiksi anestesialääkärimme toimivat tiiviissä yhteistyössä teho-osastojen kanssa. Lisäksi panostamme kehitystyöhön erinäisten projektien kautta.

Pyrimme yksilöllisesti huomioimaan potilaiden toiveita ja tarpeita: ensisijainen päämäärämme on potilaiden turvallinen ja laadukas hoito.