Jaana Kivelä, kätilö

Jaanan laaja työnkuva kätilönä koostuu potilastyöstä vauvojen, äitien ja perheiden parissa, vuorojen ja potilaiden vastaanottojen organisoinnista, potilassiirtoihin osallistumisesta ympäri Suomea, opiskelijoiden ohjaamisesta ja uusien työntekijöiden perehdyttämisestä.

Mitä teet työksesi?

Olen koulutukseltani sairaanhoitaja-kätilö. Työskentelen OYSissa vastasyntyneiden teho-ja valvontaosastolla tehden kolmivuorotyötä.

Mitä työpäiväsi pitävät sisällään?

Työpäiväni koostuvat hyvin erilaisista tehtävistä. Suurin osa työstäni on potilastyötä. Silloin hoidan keskosta tai vastasyntynyttä kokonaisvaltaisesti. Työ sisältää perushoitoa, voinnin seurantaa, ravitsemuksesta huolehtimista, neste-ja lääkehoitoa sekä yhteistyötä perheiden ja muiden hoitoon osallistuvien kanssa vauvan hoitoon liittyen. Nykyisin myös juuri synnyttänyt, hyväkuntoinen äiti voi tulla vauvansa mukana osastollemme hoidettavaksi. Kätilönä osallistun silloin sekä vauvan että äidin hoitoon.

Välillä toimin koko osaston vuorovastaavana, jolloin muun muassa organisoin uuden potilaan vastaanoton, jaan henkilökunnan seuraavaan vuoroon huomioiden vauvojen hoidon vaativuuden ja hoitajien osaamisen, huolehdin riittävistä resursseista ja pyrin turvaamaan hoitajien tauot.

Työhöni kuuluu myös potilassiirrot. Olen mukana hakemassa vastasyntynyttä toisesta erityisvastuualueemme sairaalasta osastollemme hoitoon. Välillä taas olen viemässä esimerkiksi kasvavaa keskosta ”kotisairaalaan” ennen kotiutusta tai vastasyntynyttä Helsinkiin operaatioon.

Olen myös yksi osastomme opiskelijavastaavista. Olen ollut mukana päivittämässä opiskelijaperehdytykseen liittyviä materiaaleja. Uuden opiskelijaryhmän tullessa olen vuorollani vetämässä opiskelijoiden perehdytyspäiviä heidän harjoittelunsa ensimmäisinä päivinä.

Olen myös osa osastomme perehdytystiimiä. Olen ollut mukana laatimassa perehdytyspakettia. Tänä kesänä (2022) olen vetämässä kaksi päivää kestäviä perehdytyspäiviä uusille kesätyötekijöillemme.

Miten päädyit näihin tehtäviin?

Olen valmistunut sairaanhoitajaksi vuonna 1989. Olen työskennellyt Raahessa vanhuspuolella ja kirurgisella osastolla. Vuonna 2010 kävin suuntaavat kätilöopinnot, jonka jälkeen työskentelin vähän aikaa Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymällä kätilönä. Synnytystoiminnan loputtua kesällä 2012 halusin jatkaa työtä vauvojen ja perheiden parissa. Silloin sain töitä OYSista Osastolta 55 eli nykyiseltä työpaikaltani.

Mikä työssäni on kiinnostavinta?

Pidän työni vaihtelevuudesta ja siitä, kun saan haastaa osaamistani. Välillä hoidan raskasta tehohoitoa vaativaa vauvaa, jolloin työ on hyvin intensiivistä. Toisessa vuorossa voin hoitaa kasvavaa keskosta, joka on jo lähellä kotiutumista. Oman vaihtelevuutensa työhön tuovat myös omat vastuualueet.

Miten palaudut töistä?

Palaudun töistä ulkoilemalla ja rentoutumalla äänikirjojen ja kirjojen parissa. Tykkään lenkkeillä, pyöräillä ja talvella hiihdellä. Myös leipominen on hyvin rentouttavaa 🙂