Tiina Lahtela, sairaanhoitaja

Tiinan työn sairaanhoitajana OYSin lasten teholla on yhdistelmä monipuolisia työtehtäviä, vaativia tilanteita ja korvaamattomia työkavereita. Asiantuntijasairaanhoitajana Tiinalle on tärkeää lasten tehohoidon aktiivinen kehittäminen.

Mitä teet työksesi?

Työskentelen sairaanhoitajana lasten teho- ja valvontaosastolla OYSissa. Lasten tehohoidon kehittäminen on lähellä sydäntäni, ja tulevaisuudessa työtehtäväni ovatkin muuttumassa painottuen kliinisen osaamisen varmistamiseen lasten tehohoidossa.

Mitä työpäiväsi pitävät sisällään?

Työpäiväni vaihtelevat: välillä on rauhallisempia vuoroja ja välillä kiireisempää. Töihin tullessa ei yleensä tiedä, millainen tilanne osastolla odottaa ja mitä työvuoro tuo tullessaan. Hoitotyössä toteutan potilaan kokonaisvaltaista hoitoa, mikä koostuu voinnin seurannasta, perushoidosta, neste- ja lääkehoidosta, erilaisista tutkimuksista, kuntoutuksesta ja perhelähtöisestä hoitotyöstä. Työssäni korostuu moniammatillinen tiimityö.

Miten päädyit näihin tehtäviin?

Päädyin lasten teholle sattumalta. Olin opiskelujeni aikana päättänyt, että en halua teholle töihin. Suuntauduin sairaanhoitajaopinnoissa lapsiin ja nuoriin, ja viimeisen harjoitteluni keväällä 2008 ajattelin kuitenkin tehdä TYKSin lasten teho- ja valvontaosastolle. Harjoittelu oli mielenkiintoinen ja antoisa! Jäin TYKSiin kesätöihin, ja palattuani Ouluun sain heti sijaisuuden OYSin lasten teholta.

Tuosta on aikaa 14 vuotta ja edelleen tykkään työstäni. Itseäni kiehtoi lasten teholla sen monipuolisuus ja mahtava työyhteisö. Varmaan näiden asioiden takia niin pitkään olenkin viihtynyt lasten teholla.

Keväällä 2021 valmistuin laajavastuiseksi asiantuntijasairaanhoitajaksi ja vuotta myöhemmin tein muutaman kuukauden apulaisosastonhoitajan sijaisuuden lasten teholle. Työn imu on siis ollut hyvä.

Mikä työssäsi on kiinnostavinta?

Ehdottomasti monipuolisuus! Tässä työssä pääsee hoitamaan hyvin eri-ikäisiä ja -kokoisia lapsia erilaisten syiden vuoksi. Työpäivät ja tilanteet voivat olla hyvin vaihtelevia ja antoisia.

Lasten teholla toivo on vahvasti läsnä: hyvinkin vaikeista tilanteista ovat lapset ja perheet selviytyneet. Työssä oppii koko ajan uutta. Vaikka olet kuinka kokenut, niin uusiin tilanteisiin törmää jatkuvasti. Tällöin työkaverit osoittautuvat korvaamattomiksi: aina on kaveri, jolta kysyä, jos ei itse tiedä!

Miten palaudut töistä?

Olen kolmen kouluikäisen lapsen äiti eli elän ruuhkavuosia. Vapaa-aikani kuuluu lapsia kuskaten harrastuksiin, talkoilemalla ja ulkoilemalla koiran kanssa. Välillä kerkiän jopa piipahtaa kuntosalilla. Huumori työpaikalla keventää mukavasti ajatuksia.