Reumayksikössä tutkitaan ja hoidetaan potilaita, joilla epäillään tulehduksellista reumasairautta, tai jotka tarvitsevat uutta hoitoarviota aiemmin todetun reumasairauden aktivoiduttua.
OYSissa tutkitaan ja hoidetaan tulehduksellisia reumasairauksia, kuten nivelreumaa, selkärankareumaryhmän sairauksia (spondyloartriitteja) sekä verisuonitulehdussairauksia (vaskuliitit) ja systeemisiä sidekudosreumasairauksia. Tulehduksellisissa reumasairauksissa kehossa on käynnissä jatkuva tulehdustila, jossa tulehdus voi kohdistua niveliin ja aiheuttaa nivelkipuja ja –turvotusta. Systeemisissä reumataudeissa voi esiintyä myös ihon, lihasten tai sisäelinten tulehdusoireita ja kuumeilua.
OYSin reumapoliklinikalle saavutaan lähetteellä, jota varten on jo perusterveydenhuollossa kartoitettu potilaan oirekuva ja tehty peruslaboratoriotutkimukset. Ennen poliklinikkakäyntiä potilas käy tarvittavissa lisätutkimuksissa, joita voivat olla esimerkiksi laboratoriotutkimukset ja röntgen- tai magneettikuvaus. Poliklinikkakäynnillä reumalääkäri tutkii potilaan ja tekee tarvittaessa nivelten ultraäänitutkimuksen. Sidekudosreuman epäilyssä voidaan tehdä myös kapillaroskopiatutkimus ja kyynel- sekä syljeneritysmittaukset.
Reumasairauden diagnoosin mukaan suunnitellaan hoito ja hoidon aloitus yksilöllisesti. Aktiivisesti tulehtuneita niveliä hoidetaan glukokortikoidipaikallishoidolla, joita annetaan tarvittaessa jo arviointikäynnin yhteydessä. Paikallishoitojen lisäksi aloitetaan reumalääkitys. Hoidon alkuvaiheessa potilas saa tietoa sairaudestaan, omahoitovinkkejä ja liikuntaohjausta. Reumahoitaja ohjeistaa myös lääkitykseen liittyvät verikokeet. Eri reumasairausryhmille järjestetään omia ensitietopäiviä, joihin voi osallistua noin 6-12 kuukauden kuluttua sairauden toteamisesta.
OYSin reumayksikössä potilasta tutkii, hoitaa ja ohjaa moniammatillinen tiimi, johon kuuluvat potilaan yksilöllisen tarpeen mukaan reumalääkäri, sairaanhoitaja, reumaortopedi, fysio-, toiminta- ja jalkaterapeutti, sosiaalityöntekijä, kuntoutusohjaaja ja osastonsihteeri. Reumasairauksia hoidetaan tiiviissä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyössä. Alussa kontrollit ovat 3-6 kuukauden välein OYSissa. Kun potilaan tilanne on vakiintunut ja lääkitys löytynyt, siirtyy sairauden hoito kokonaan perusterveydenhuoltoon.
Omahoito on tärkeä osa reumapotilaan hoitoa. Reumapotilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta ja liikunnasta lisätietoa Terveyskylän Reumatalossa.
Reumasairaudet
Reumasairauksiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta erilaisin hoitomuodoin sairaus voidaan saada ”remissioon”. Remissiossa oireet, kuten nivelten tulehdus ja kipu on saatu hallintaan, tulehdusarvot ovat normalisoituneet, työ- ja toimintakyky paranevat. Hoidon tavoitteena on, että reumasairauden vaikutus elämään olisi mahdollisimman vähäinen.
Reumalääkkeitä on monenlaisia ja sopiva lääke valitaan tutkimusnäyttöön perustuen reumasairauden mukaan kullekin potilaalle yksilöllisesti. Reumalääkkeet voidaan jakaa perinteisiin, biologisiin ja pienimolekulaarisiin reumalääkkeisiin. Tablettilääkityksen lisäksi voidaan käyttää ihon alle pistettäviä tai suonensisäisesti annettavia lääkkeitä. Suonensisäiset reumalääkehoidot annetaan medisiinisessä päiväsairaalassa. Nykyiset lääkehoidot ovat tehokkaita, ja monissa tapauksissa tulehdukset saadaan niillä hyvin rauhoittumaan.
Useimpiin lääkehoitoihin liittyy seurantaverikokeita lääkehoidon sopivuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi. Seurantakokeet otetaan ja tarkistetaan pääsääntöisesti perusterveydenhuollossa.
Vastasairastuneet reumapotilaat käyvät kontrolleissa OYSissa 3-6 kuukauden välein. Kontrolleissa tarkastetaan lääkehoidon sopivuus ja teho. Kontrolleihin voi yhdistyä tarvittaessa fysio-, toiminta- tai jalkaterapeuttikäyntejä.
Kun potilaan tulehdustilanne on rauhoittunut ja lääkitys löytynyt, siirtyy reumasairauden hoito kokonaan perusterveydenhuoltoon.
Pitkälle edenneen reumasairauden aiheuttamia toiminnallisia ongelmia voidaan helpottaa apuvälinein, ortoosien avulla ja tarvittaessa leikkauksin. Nykyisin potilaat tosin tulevat hoidon piiriin aiempaa varhaisemmassa vaiheessa ja niin apuvälineiden kuin leikkaustenkin tarve on vähentynyt, kun taas tiedon ja ohjauksen antamisen rooli on korostunut.
Reumakirurgisia toimenpiteitä, kuten tekonivelleikkauksia tai nivelten puhdistusleikkauksia tehdään vain, jos niveltuhoja on jo ehtinyt syntymään tai lääkkeet eivät tehoa riittävästi. Tutustu tarkemmin OYSissa tehtävään reumakirurgiaan sen palvelukuvauksesta.
Reumasairauksista, niiden hoitomuodoista ja omahoidosta on kirjoitettu kattavia tietopaketteja, joihin voi tutustua seuraavista linkeistä:
OYSissa nivelreuman hoidossa on käytössä digihoitopolku. Digihoitopolulta potilas saa lisäinformaatiota sairaudestaan sekä löytää omat lääkeohjeensa. Digihoitopolulla potilas voi täyttää kyselyitä voinnistaan vastaanottokäyntejä varten ja ottaa yhteyttä häntä hoitavaan yksikköön. Digihoitopolku on henkilökohtainen ja sen käytöstä sovitaan jokaisen potilaan kanssa erikseen.