Endokrinologia
OYS sisätautikeskuksen endokrinologialla tutkitaan ja hoidetaan hormoneja tuottavien elinten ja niiden muodostaman hormonijärjestelmän sairauksia.
Endokrinologialla tutkittavia ja hoidettavia sairauksia ovat esimerkiksi kilpirauhasen, lisäkilpirauhasten, aivolisäkkeen, lisämunuaisten ja sukurauhasten toimintahäiriöt ja näiden kudosten kasvaimet. Erityisesti diabeteksen hoito on keskeinen osa endokrinologian toimintaa. Endokrinologialla hoidetaan myös harvinaisia suolikanavan neuroendokriinisen järjestelmän (NET) kasvaimia, vaikeaa lihavuutta, rasva-aineenvaihdunnan sairauksia sekä poissuljetaan verenpainetaudin syitä.
Endokrinologian vastaanotolle saavutaan lähetteellä. Lähetteen perusteella suunnitellaan tarvittavat lisätutkimukset ja varataan aika poliklinikkakäynnille. Tarvittaessa lähettävää lääkäriä konsultoidaan ja pyydetään aloittamaan liikatoimintaa jarruttava lääke jo ennen ensimmäistä poliklinikkakäyntiä.
Tutkimukset tehdään tarpeen mukaan ja niitä voivat olla esimerkiksi erilaiset laboratoriokokeet kuten pieni verenkuva, nestetasapaino- ja tulehdusarvomittaukset, maksakokeet, glukoosi-/sokeriaineenvaihdunnan kokeet, rasva-ainevaihdunnan kokeet sekä hormonien ja vitamiinien mittaukset. Lisäksi tutkimukseen voi kuulua erilaisia kuvantamisia kuten luuntiheysmittaus, ultraääni ja vartalon tietokonekuvaus (TT). Ensimmäisellä poliklinikkakäynnillä tehdään myös endokrinologin kliininen tutkimus. Endokrinologialla tutkimukset ja laboratoriodiagnostiikka ovat suuressa roolissa sekä hoidon suunnittelussa että itse hoidossa.
Tutkimusten ja diagnostiikan jälkeen tehdään hoitosuunnitelma. Hoito voi sairaudesta riippuen olla esimerkiksi lääkkeellistä (tabletit ja infuusiot), hormonaalista (pistokset ja jarruttavat hoidot) tai leikkaushoitoa. Syöpien suhteen voidaan hyödyntää myös isotooppi- ja sädehoitoja. Lyhytkestoiset rasituskokeet ja hoidot tehdään OYSin medisiinisessä päiväsairaalassa. Useimmat endokrinologialla hoidettavat sairaudet ovat pitkäaikaissairauksia, joita voidaan hyvin hoitaa ja hallita. Hoidon tavoitteena on mahdollisimman normaalin elämän ja arjen turvaaminen.
Yleissisätautien seuranta riippuu tapauksesta ja taudin laadusta. Diabetekseen vastasairastuneita, harvinaisia kasvaimia ja syöpäpotilaita seurataan OYSissa pidempään. Muuten seuranta on avoterveydessä tai seurannalle ei ole erityistä tarvetta.