Takaisin

Nuorten syömishäiriöt

Syömishäiriöt ovat psykiatrisia sairauksia, joissa keskeisinä oireina ovat häiriintynyt ruoka- ja kehosuhde, pelko lihomisesta, laihduttamisen toive ja oirekuvaan voi liittyä myös ahmimis- ja oksentamiskierrettä.

Jos nuorella, hänen läheisellään tai koulu/opiskeluterveydenhuollossa herää huoli nuoren syömiskäyttäytymisestä, tulee perusterveydenhuollon lääkärin arvioon hakeutua saman tien. Lievät ja keskivaikeat oirekuvat hoidetaan perustason tiiviillä työskentelyllä. OYSissa hoidamme vakavia nuorisopsykiatrisia häiriöitä, joihin liittyy vaikeita oireita ja toimintakyvyn laskua.

Syömishäiriöiden polikliininen avohoito OYSin nuorisopsykiatrian poliklinikalla (EDI-tiimi) käynnistyy hoidon tarpeen arvioinnilla, ja tätä varten tarvitaan aina lääkärin lähete. Ensikäynnillä lääkäri ja hoitaja kartoittavat potilaan ja perheen tilannetta, potilaan syömishäiriön vakavuusastetta ja toimintakykyä. Hoito pohjautuu Käypä hoito -suositukseen, ja hoidon kulmakivenä on ravitsemustilanteen kohentaminen.  Hoito on usein haastavaa oireistoon liittyvän lihomisen pelon vuoksi. Hoito vaatii moniammatillista yhteistyötä.

Polikliininen hoito sisältää säännölliset yksilökäynnit omalla työntekijällä, ja lääkäri tapaa potilasta säännöllisesti yksilöllisen tarpeen mukaan. Hoidon aikana pyrimme antamaan vanhemmille tukea ja ohjausta syömishäiriöistä ja syömishäiriötä sairastavan nuoren tukemisesta. Hoitoon sisältyy myös ravitsemusterapeutin vastaanotot. Tarpeen mukaan potilas ohjataan fysioterapeutin arvioon. Potilailla on usein myös samanaikaisesti tiivis seuranta lasten- ja nuorten sisätautilääkärillä.

Anoreksiaan liittyvä kuolleisuus on psykiatrisista sairauksista suurimpia, ja tätä selittävät itsemurhat sekä nälkiintymiseen liittyvät komplikaatiot. Sairauden ennustetta heikentävät matala painoindeksi, pitkä sairastamisaika ennen sairaalahoitoa, toistuvat sairaalahoidot, vanhempi ikä sairastuessa ja hoidon alkaessa sekä muut samanaikaiset psykiatriset ja somaattiset sairaudet.

Nuoren ravitsemustilanteen ja syömiskäyttäytymisen niin vaatiessa, ohjaamme potilaan tarvittaessa polikliinisesta hoidosta osastohoitoon ravitsemuskuntoutusjaksolle.

Hoitava yksikkö / Palvelupiste

Puhelin:
08 315 6806

Käyntiosoite:
Nuorisopsykiatrian poliklinikka
PA1-rakennus, 3. kerros
Peltolantie 8
90230 OULU

Käyntiosoite:
Nuorisopsykiatrian poliklinikka
Tat/edi työryhmät
PS3-rakennus
Peltolantie 21
90230 Oulu

Mielenterveystalo.fi | Syömishäiriöseula (SCOFF)