Takaisin

Nuorten ahdistuneisuushäiriöt

OYSissa tutkitaan ja hoidetaan 13–22-vuotiaiden nuorten hankalia ahdistuneisuushäiriöitä, jotka oireilevat esimerkiksi voimakkaana ahdistuksena, pakko-oireina tai paniikkikohtauksina.

Ahdistus- ja jännitysoireet ovat yleisiä ja tavallisia oireita kaiken ikäisillä. Häiriöstä puhutaan silloin, kun ahdistus alkaa rajoittaa toimintaa ja siihen liittyy esimerkiksi välttelykäyttäytymistä, joka hankaloittaa elämää. OYSissa hoidettavia nuorten ahdistuneisuushäiriöitä ovat muun muassa sosiaalisten tilanteiden tai julkisten paikojen pelko, yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, pakko-oireinen häiriö, paniikkihäiriö, traumaperäinen stressihäiriö (PTSD) ja määräkohteiset pelot, kuten vaikea eläinten pelko.

Lievät ahdistuneisuusoireet hoidetaan perusterveydenhuollossa, vakavammat lähetteellä OYSissa. OYSin nuorisopsykiatrian vastaanotolle tullaan harvoin vain pelkän ahdistuneisuuden vuoksi, vaan usein kyseessä on useamman mielenterveyshäiriön yhdistelmä. Ahdistuneisuushäiriöt tutkitaan usein polikliinisesti. Osastojakso on tarpeen silloin, jos ahdistuneisuushäiriö on erityisen hankala (nuorella on sosiaalista ahdistusta ja itsetuhoisuutta, eikä koulunkäynti tai arkielämä onnistu), kyseessä on voimakas pakko-oireinen häiriö (OCD) tai tarvitaan laaja-alaisempaa seurantaa ja tarkentavia tutkimuksia.

Saapuu nuori sitten poliklinikalle tai osastolle, tehdään hänelle alkuarvio, jossa haastatellaan nuorta (ja mahdollisesti myös vanhempia) ja kartoitetaan tilanne. Alkuarviota seuraa lääkärin ja hoitajan tapaamiset ja tarpeen mukaan psykologin ja toimintaterapeutin arviot. Arviot tehdään moniammatillisella työryhmällä ja jokaiselle nuorelle tehdään heidän yksilöllistä hoidontarvettaan vastaava, alustava hoitosuunnitelma.

Ahdistuneisuushäiriöiden hoito on moninaista ja se voi sisältää lääkehoitoa sekä erilaisia terapiamuotoja, kuten IPC-lyhytterapiaa sekä musiikki- ja toimintaterapiaa. Lisäksi käytettäviä hoitomuotoja ovat psykoedukaatio eli tiedon antaminen sairaudesta ja ahdistuksen hallintakeinojen opetteleminen. Osasto- tai poliklinikkajakson tavoitteena on nuoren tilanteen tasapainottaminen arvioinnin mahdollistamiseksi sekä hoitosuunnitelman tarkentaminen. Varsinainen hoito jatkuu avohoidossa ja nuori tarvitsee tukea ja jatkohoitoa vielä pitkään osasto- tai poliklinikkajakson jälkeen.

Lisätietoa nuorten ahdistuneisuushäiriöiden hoidosta

Nuorisopsykiatrian poliklinikka ja -osasto 86

Nuoripsykiatrian poliklinikka
PA1-rakennus, 2. ja 3. kerros
Peltolantie 8, 90220 Oulu

Nuoripsykiatrianosasto 86
PS3-rakennus
Peltolantie 21, 90220 Oulu

Puhelin:
Poliklinikka: 08 315 6806
Osasto 86 A: 08 315 6827
Osasto 86 B: 08 315 6843

Nuorten Mielenterveystalo - Ahdistuneisuushäiriöt