Takaisin

Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian yksikön tutkimukset

Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian yksikössä tutkitaan poliisin, syyttäjän tai tuomioistuimen pyynnöstä alle 18-vuotiaisiin lapsiin ja nuoriin kohdistuneita väkivaltarikosepäilyjä. Yksikön erityisosaamista on laaja tietämys lapsiin kohdistuneesta väkivallasta ja sen vaikutuksista.

OYSin Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian yksikössä tutkitaan poliisin, syyttäjän tai tuomioistuimen pyynnöstä alaikäisiin kohdistuneita seksuaali- sekä pahoinpitelyrikosepäilyjä osana tutkintaprosessia. Yksikköön on keskitetty tutkimukset Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Lapin hyvinvointialueilta. Mahdolliset rikosepäilyyn liittyvät somaattiset tutkimukset lapsen fyysisen tilanteen selvittämiseksi poliisi pyytää erikseen pääasiassa keskussairaaloista.

Yksikön tutkimuksiin tuleva lapsi tai nuori voi olla uhrin, epäillyn tai todistajan asemassa. Tarkoituksena on mahdollistaa lapsen edun mukainen oikeusprosessi, jossa lapsen oikeudet, psykososiaaliset tarpeet ja suojelu varmistetaan huomioiden samalla kaikkien oikeusprosessin osapuolten oikeusturva. Työtä ohjaavat Barnahus-laatustandardit.

Yksikössä tehdään tavallisimmin lapseen liittyvien taustatietojen selvittämistä, oikeuspsykologisia haastatteluita ja asiantuntija-arvioita esimerkiksi lapsen haastateltavuudesta, lapsen kertomuksen luotettavuudesta sekä epäillyn rikoksen aiheuttamasta haitasta lapselle.  Työskentely perustuu moniammatilliseen arviointiin. Yksikössä työskentelee psykologeja, sosiaalityöntekijöitä, lastenpsykiatri sekä osastonsihteeri. Viranomaisyhteistyö on oleellinen osa prosessia muun muassa poliisin, syyttäjän, lapsen edunvalvojan, sosiaalitoimen, koulun ja varhaiskasvatuksen kanssa.

Laki lapseen kohdistuneen seksuaali- ja pahoinpitelyrikoksen selvittämisestä takaa yksikölle laajat tiedonsaantioikeudet tutkimuksen aikana. Tietoa kerätään viranomaisilta sekä lapsen lähiaikuisilta sekä joskus myös nuorisoikäiseltä itseltään. Lisäksi voidaan tilata asiakirjoja esimerkiksi terveydenhuollosta, sosiaalitoimesta sekä oppilashuollosta. Työskentelyssä painotetaan hypoteesilähtöistä työtapaa; käytettävissä olevien tietojen perusteella laaditaan rikosepäilylle vaihtoehtoiset hypoteesit eli selitykset siitä, mistä syytös tai epäily on voinut syntyä.

Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian yksikkö

Käyntiosoite:
Oulun yliopistollinen sairaala
Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian yksikkö
Kastellin tutkimuskeskus A-rappu, 5.krs
Hoitajanrinne 1
90220 OULU

Puhelin: 0400-251 136

Virka-apupyynnöt: lastenjanuortenoikpsyk@pohde.fi

Postitusosoite:
Oulun yliopistollinen sairaala
Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian yksikkö
PL 10
90029 OYS

Lapsiin kohdistuva väkivalta