ADHD on kehityksellinen neurobiologinen häiriö, jonka kehittymiseen vaikuttavat sekä perinnölliset että ympäristötekijät. Häiriöön liittyy pitkäkestoisia tarkkaavuuden, aktiivisuuden ja tunteiden säätelyn, työmuistin, impulssikontrollin ja toiminnanohjauksen ongelmia. Oirekuva voi painottua hyvin monella eri tavalla. Tarkkaavuuden säätelyssä voi olla huomattavaa tilannekohtaista vaihtelua- itseä kiinnostaviin asioihin henkilö voi kyetä keskittymään hyvin, kun taas rutiininomaiset, tylsät tai työläämmät tehtävät tuntuvat ylivoimaisilta. Impulsiivisuus näkyy aikuisilla tyypillisesti kärsimättömyytenä, mikä ilmenee esimerkiksi toisten puheen keskeyttämisenä, odottamisen vaikeutena tai riskinottona liikenteessä. Aktiivisuus on tyypillisesti yliaktiivisuutta, mutta voi ilmetä myös aliaktiivisuutena, juuttuvuutena tai hitautena. Yliaktiivisuus ilmenee aikuisilla usein lähes jatkuvana mielen sisäisenä levottomuutena, pakonomaisena tarpeena tehdä jotain ja pitkään paikoillaan olemisen vastenmielisyytenä esimerkiksi työpisteessä, palaverissa tai luennolla.
Hoitamaton ADHD voi vaikuttaa hyvin monella tapaa kielteisesti henkilön elämänlaatuun, terveyteen ja toimintakykyyn. Häiriö voi vaikuttaa merkittävästi opiskelu- ja työuraan ja johtaa kykyprofiiliin nähden alisuoriutumiseen. Työelämässä oireet laskevat usein työtehoa ja lisäävät merkittävästi uupumisen riskiä. Onnettomuus- ja tapaturmariski on kohonnut. Oireet voivat haitata parisuhdetta ja perhe-elämää huomattavasti. Oireet altistavat muiden psykiatristen häiriöiden kehittymiselle. Erityisesti riski ahdistus- ja mielialahäiriöihin sekä päihdeongelmiin on kohonnut.
Aikuisen ADHD:n hoidossa lääkehoidolla on keskeinen merkitys. Lääkityksellä normalisoidaan potilaan aivojen toiminnallisen verkostojen aktiivisuutta lievittäen näin tarkkaavuuden, työmuistin, toiminnanohjauksen, tunnesäätelyn ja impulssikontrollin vaikeuksia. Lääkehoidon on todettu parantavan potilaan työ- ja toimintakykyisyyttä, vähentävän psyykkistä ja fyysistä sairastuvuutta ja muita oireista aiheutuvia seurannaisvaikutuksia. Lääkitys lisää myös mahdollisten psykososiaalisten hoitomuotojen vaikuttavuutta.
Tukitoimien, psykososiaalisen hoidon ja kuntoutuksen tarve on yksilöllistä. Tukitoimena voi opiskelija esimerkiksi saada lisäaikaa tenttitilanteissa tai työntekijälle järjestyä mahdollisimman häiriötön työtila. Tarpeen ja palvelujen saatavuuden mukaan kuntoutuksena voidaan käyttää esimerkiksi neuropsykiatrista valmennusta, ryhmämuotoista tai neuropsykologista kuntoutusta. Käytännössä näitä kuntoutuspalveluja on aikuisille ADHD potilaille hyvin rajallisesti saatavissa.
Neuropsykiatrisessa tiimissä tehdään diagnostisia arvioita ja hoidon- ja kuntoutuksen suunnittelua. Diagnostisen arvion jälkeen voidaan kokeilla lääkitystä ja tehdä aloitusvaiheen seurantaa. Poliklinikalla toimii psykoedukaatioryhmä ADHD diagnoosin saaneille aikuisille.
Psykoedukaatioryhmä kokoontuu kerran viikossa 1,5h kerrallaan neljän viikon ajan. Ryhmän tarkoituksena on antaa potilaalle monipuolisesti tietoa ADHD diagnoosista ja sen hoitomuodoista sekä vaikutuksesta potilaan elämässä. Ryhmä toimii myös vertaistukena. Ryhmäkoko on 4-6 henkilöä. Kokoontuminen rakennus PA1, 1. krs, Peltolantie 8.
https://adhd-liitto.fi/
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50061