Takaisin

Seri-tukikeskus

OYSissa toimii seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden tukikeskus, joka tarjoaa apua ja tukea seksuaaliväkivaltaa kohdanneille ympäri vuorokauden.

OYSin Seri-tukikeskus on tarkoitettu sukupuolesta riippumatta kaikille 16-vuotiaille tai sitä vanhemmille seksuaalista väkivaltaa kohdanneille, silloin kun seksuaaliväkivallan kokemuksesta on alle kuukausi. Keskus toimii ympärivuorokautisesti, ja palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. Alle 16-vuotiaat seksuaalista väkivaltaa kohdanneet hoidetaan OYSin Lasten päivystyksessä.

Ennen tuloa tukikeskukseen soita päivystävälle hoitajalle numeroon 050 5643 769. Päivystävä seri-tukihoitaja vastaa puhelimeen ympäri vuorokauden. Seri-tukikeskukseen voi hakeutua matalalla kynnyksellä itse, yhdessä saattajan kanssa tai viranomaisen tuomana. Hoidon saaminen ei edellytä rikosilmoituksen tekoa, ja hoitohenkilöstöä sitoo vaitiolovelvollisuus koko prosessin ajan.

Puhelimessa seri-tukihoitaja ohjaa vuorokaudenajasta riippuen saapumaan joko OYSin naistentautien poliklinikalle tai Oulun seudun yhteispäivystykseen. OYSissa ilmoittaudutaan yksikön ilmoittautumispisteellä, jossa kerrotaan myös saapumisen syy. Ilmoittautumisen jälkeen erikoissairaanhoitaja ottaa asiakkaan vastaan. Päivystyksessä asiakkaalle on varattu rauhallinen ja turvallinen tila, jossa odottaa seri-hoitajaa ja Seri-tukikeskukseen siirtymistä.

Seri-tukikeskuksessa ei tuomita tai oteta kantaa tapahtuneeseen. Keskuksen toiminnan lähtökohtana on uhrin kohtaaminen ja kuunteleminen. Seri-tukikeskuksessa hoitaja auttaa uhria saamaan nopeasti juuri hänelle sopivaa hoitoa ja apua. Apu voi olla lääketieteellistä (esimerkiksi jälkiehkäisy), trauman hoitoa, oikeuslääketieteellisiä tutkimuksia ja psyykkistä tukea. Kriisin hoitoon kuuluu myös jatkohoidon järjestäminen ja tiivis yhteydenpito asiakkaaseen, jos tämä niin haluaa. Hoitosuhde kestää ainakin vuoden ajan.

Keskuksen moniammatilliseen tiimiin kuuluvat tehtävään koulutetut ja hoitoa koordinoivat hoitajat ja lääkärit, sosiaalityöntekijät, sairaalapastori, psykososiaaliset palveluntarjoajat sekä kunnat ja järjestöt.

Lisätietoa Seri-tukikeskukseen hakeutumisesta ja sen toiminnasta

Mitä Seri-tukikeskus tarjoaa?

Yhteystiedot

Käyntiosoite:
OYS N-sisäänkäynti, N1, 1. kerros
Kajaanintie 50, 90220 Oulu

Puhelin:
050 5643 769
Päivystävä seri-hoitaja vastaa puhelimeen 24/7.

Terveyskylä – Seksuaaliväkivalta