Tero Ala-Kokko, ylilääkäri ja osaamiskeskusjohtaja

Tehohoitokeskuksen osaamiskeskusjohtajana ja ylilääkärinä toimiva Tero johtaa, suunnittelee ja arvioi osaamiskeskuksen toimintaa sekä ottaa tarvittaessa kantaa potilashoitoon. Töistä hän palautuu liikkuen, kulttuuria ja kieliä harrastaen sekä matkustellen.

Mitä teet työksesi?

Toimin tehohoitokeskuksen osaamiskeskusjohtajana ja ylilääkärinä. Johdan osaamiskeskuksen toimintaa, vastaan sen taloudesta ja toimin osaamiskeskuksen vastaavana lääkärinä.

Mitä työpäiväsi pitävät sisällään?

Työpäiväni sisältävät osaamiskeskuksen toiminnan suunnittelua, arviointia ja eri toimintojen yhteensovittamista sekä toimijoiden ohjausta ja asioiden hoitoa. Teen päivittäin yhteistyötä palvelupäällikön, hoitotyön johtajan, vastuulääkäreiden, vastuuyksikköpäälliköiden ja hoitotyön esimiesten kanssa. Lisäksi otan tarvittaessa kantaa potilashoitoon konsultoitaessa.

Miten päädyit näihin tehtäviin?

Valmistuin lääkäriksi 1986. Akuuttilääketieteessä toimiminen kiinnosti jo opintojen aikana ja vaikutti erikoisalan valintaa. Tehohoito kuuluu anestesiologian oppialaan ja siksi se valikoitui lopulta erikoisalaksi.

Tehohoito kattaa laajasti lääketieteen kaikkia erikoisaloja. Tehohoitolääkäri toimii sairaalaorganisaatiossa vaikeasti sairaiden potilaiden ”yleislääkärinä”, on hätätilapotilaan hengissä pitämisen erityisosaaja ja työssä saa tehdä monipuolista diagnostiikkaa. Tehohoitolääketiede on ollut ja on edelleen hyvin dynaaminen ja voimakkaasti jatkuvasti kehittyvä ala. Lisäksi muun lääketieteen kehittyminen on tuonut jatkuvasti hoidon piiriin uusia potilasryhmiä. Oman työn tulos ja potilaan saaman hoidon vaste ovat nopeasti nähtävillä. Potilaan lisäksi saa olla vuorovaikutuksessa ja tukena myös potilaan läheisille. Työssä korostuu vahvana myös monialainen ja moniammatillinen tiimityö ja ryhmässä toimiminen.

Tutkimustyötä olen jatkanut väitöskirjan tekemisen ja tohtorin tutkinnon jälkeen. Tutkimustyö on syventänyt omaa osaamistani ja antanut myös valmiudet kliinisen toiminnan kehittämiseen. Kehittäminen ja innovointi ovat minua aina innostaneet. Tehohoitolääketieteen professoriksi minut nimitettiin 2006. Lisäksi olen toiminut Valviran pysyvänä asiantuntijana tehohoitoon liittyvissä kysymyksissä ja muissa lukuisissa asiantuntijatehtävissä valtakunnallisesti. Olen ollut mukana oppikirjojen ja muiden opetusmateriaalien tuottamisessa kirjoittajana sekä monissa toimituskunnissa. Uuden OYSin rakentamisprosessissa olen toiminut nyt perustetun tehon osaamiskeskuksen monialaisen ja moniammatillisen toiminnallisen suunnitteluryhmän vetäjänä.

Mikä työssäsi on kiinnostavinta?

Jatkuvasti kehittyvä ja haasteellinen monipuolinen kliininen toimintakenttä, jossa lääketiedettä saa soveltaa laajasti monialaisessa ja moniammatillisessa tiimissä on työn suola. Jatkuvassa kehitystyössä ja uudistamisessa mukana olo on motivoivaa ja inspiroivaa. Samoin nuorten lääkäreiden ja tutkijoiden ohjaaminen ja uusien urapolkujen tukeminen innostavat ja auttavat pysymään ajantasaisessa tiedossa.

Miten palaudut töistä?

Palaudun liikunnan, kulttuurin, kieliopintojen, historiaharrastuksen ja matkustelun parissa.