Elina Karjula, kliinisen hoitotyön asiantuntija
Teho- ja valvontahoidon yksikössä kliinisen hoitotyön asiantuntijana toimivan Elinan tehtäviin kuuluu muun muassa kriittisesti sairaan potilaan hoitotyön kehittäminen sekä näyttöön perustuvan toiminnan edistäminen. Elinan vapaa-aikaan kuuluu luonnossa liikkuminen, kutominen ja äänikirjojen kuuntelu.
Mitä teet työksesi?
Toimin kliinisen hoitotyön asiantuntijana Teho- ja valvontahoidon yksikössä. Tehtäviini kuuluu kriittisesti sairaan potilaan hoitotyön kehittäminen ja näyttöön perustuvan toiminnan edistäminen yksikössämme. Yhtenä tehtäväalueena on yhteistyö OYS erityisvastuualueen teho-osastojen kanssa. Pyrimme yhtenäistämään tehohoitotyön hoitokäytäntöjä ja jakamaan tehohoitotyön osaamista alueellamme. Kuulun myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kriittisesti sairastuneen tai vammautuneen aikuispotilaan hoitoketjun auditointiryhmään. Asiantuntijatehtävän lisäksi työnkuvaani kuuluu käytännön hoitotyötä teho- ja valvontahoidossa, minkä koen tärkeänä asiantuntijuuteen liittyvän substanssiosaamisen säilyttämisen kannalta.
Mitä työpäiväsi pitävät sisällään?
Työpäiväni asiantuntijana koostuvat hyvin erilaisista tehtävistä. Paljon on yhteistyöpalavereja eri tahojen ja työryhmien kanssa. Ohjaan opinnäytetöitä, vedän kehittämishankkeita, pidän luentoja tehohoitotyön alueelta, suunnittelen koulutuksia yhteistyössä esihenkilöiden sekä muiden PPSHP:n kliinisen hoitotyön asiantuntijoiden kanssa, laadin hoito-ohjeita ja niin edelleen. Iso osa työajastani menee myös ajankohtaisen tutkimusnäytön hakemiseen.
Miten päädyit näihin tehtäviin?
Sattuman kautta ajauduin valmistumiseni jälkeen sairaanhoitajaksi teho-osastolle. Epäilin alkuun, että onko tehohoitotyö sitä, mitä sairaanhoitajan urallani haluan tehdä, mutta se veikin sydämeni kokonaan. Yli 20 vuoden kokemus tehohoitotyöstä, josta noin neljä vuotta Pohjois-Norjan Tromssassa, juurrutti minut vahvasti tehohoitotyöhön. Kun aloitin terveystieteen opinnot Oulun yliopistossa, oli haaveenani jo silloin, että tulevat työtehtäväni liittyisivät tehohoitotyön kehittämiseen. Samoihin aikoihin, vuonna 2013 perustettiin OYS:n uusi kliinisen hoitotyön asiantuntijan toimi, ja nimenomaan tehohoitoon. Koin, että tässä olisi minulle unelma-tehtävä ja suureksi ilokseni tulin siihen valituksi.
Mikä työssäsi on kiinnostavinta?
Tehohoitotyö itsessään on aina ollut minulle innostavaa ja motivoivaa. Nautin ammattitaitoni käyttämisestä potilaiden hyväksi ja jatkuvasta kehittymisestä työssäni. Asiantuntijan tehtävässä inspiroivinta on se, kun saa tehdä kehittämistyötä yhdessä innostuneiden ja ammattitaitoisten kollegoiden kanssa kehittämismyönteisessä ilmapiirissä. Kaikista palkitsevinta on se, kun huomaa kesken kiireisen työvuoron, että kollega toteuttaa työssään näyttöön perustuvia hoitotyön menetelmiä, joiden jalkauttamiseksi kehittämistyötä on tehty. Työ vaikuttavuus siis palkitsee parhaiten.
Miten palaudut töistä?
Luonto on paras palautumispaikka ja voimanlähde. Erityisesti Lapin luonto on minulle paikka, jonne aina kaipaan ja käynkin Lapissa useasti vuodessa sekä hiihtelemässä, että vaeltamassa. Kutominen ja samalla äänikirjojen kuuntelu on myös oiva rentoutumiskeino, jossa ajatukset saa pois työasioista.