Takaisin

Sepelvaltimoiden tutkimus ja hoito

OYS Sydämessä tutkitaan ja hoidetaan sepelvaltimotautiepäilyjä sekä akuutteja sepelvaltimokohtauksia.

Sepelvaltimot ovat sydänlihaksen pinnalla kulkevia valtimosuonia, joiden tehtävä on kuljettaa hapekasta verta ja energiaa sydänlihakselle. Sepelvaltimotaudissa yksi tai useampi sepelvaltimon kohta ahtautuu ja aiheuttaa verenkierron häiriintymisen. Sepelvaltimotaudin taustalla on sepelvaltimoiden seinämien kovettuminen ja ahtautuminen, jota aiheuttavat erilaiset tekijät, kuten tupakointi, kohonnut veren kolesterolipitoisuus, kohonnut verenpaine ja diabetes.

Jos ahtauma kehittyy ja alkaa oireilla hitaasti, puhutaan usein vakaasta sepelvaltimotaudista. Vakavasta sepelvaltimotaudista kertova sepelvaltimotautikohtaus voi kuitenkin tulla yllättäen. Tällöin tavallisin oire on rasituksessa ilmaantuva puristava kipu tai ahdistava tunne rintakehällä. Myös hengenahdistus, närästys, väsymys ja pahoinvointi ovat mahdollisia. Jos kohtaus tulee yllättäen, tutkimuksiin tulee hakeutua päivystyksellisesti. OYS Sydämessä on ympärivuorokautinen hoitovalmius akuuttisydänpotilaita varten.

OYS Sydämessä tutkitaan ja hoidetaan sekä epäilyjä vakaasta sepelvaltimotaudista että akuutteja sepelvaltimokohtauksia. Sepelvaltimotaudin diagnostiikkaan ja hoidon suunnitteluun kuuluu sydänlääkärin tutkimusten ohella esimerkiksi levossa tai rasituksessa otettu EKG, tietokonetomografia ja varjoainekuvaus. Mikäli sepelvaltimotauti todetaan, valitaan kardiologien ja sydänkirurgien arvion perusteella sepelvaltimotaudin hoitomuodoksi lääkkeellinen hoito, pallolaajennus tai ohitusleikkaus.

Iso osa hoitoa on myös sydänvalmennus, jossa potilas saa tietoa sairaudestaan ja sen omahoidosta. Omahoidolla, kuten säännöllisellä liikunnalla ja sydänterveellisellä ruokavaliolla pyritään vaikuttamaan sepelvaltimotaudin riskitekijöihin.

Tutustu alta video- ja tekstimuotoisiin kuvauksiin sepelvaltiotautiin liittyvistä tutkimuksista ja hoidosta OYS Sydämessä!

Sepelvaltimotautiin liittyvät tutkimukset

Sepelvaltimotaudin hoito

OYS Sydän

Käyntiosoite:
Kajaanintie 50, 90220 Oulu

Tarkista kutsukirjeestä tarkempi sijainti ja palvelupisteen nimi.

Puhelin:
08 315 3646 

Puhelu menee ajanvarauspalveluun, josta pääset valitsemaan, mitä asiasi koskee.

Sydänsairauksien talo - Sepelvaltimotauti