Takaisin

Ultraäänitutkimus

Ultraäänitutkimus on nopea ja turvallinen kuvantamismenetelmä lähes kaikkien kehon elinten, kudosten ja nivelten tutkimiseen. Ultraäänitutkimuksessa ei käytetä röntgensäteilyä.

Ultraäänitutkimus eli kaikukuvaus käyttää korkeataajuisia ääniaaltoja muodostaakseen kuvan kehon sisältä. Joskus ultraäänitutkimuksessa käytetään myös laskimoon annettavaa tehosteainetta, jolla muutokset voidaan saada näkymään paremmin. Ultraäänitutkimusta hyödyntää myös erilaisissa toimenpiteissä, esimerkiksi nesteen poistamisessa keuhkoista tai neulanäytteen otossa. Aihe toimenpiteelle voi olla etukäteen tiedossa tai ilmetä vasta tutkimuksen aikana.

Röntgenosastoilla ultraäänitutkimuksia tekee joko radiologi tai sonograaferi eli ultraäänitutkimukseen erikoiskoulutettu röntgenhoitaja. Muualla ultraäänitutkimuksia voivat tehdä myös muut lääkärit ja tehtävään koulutetut terveydenhuollon ammattilaiset. Tutkimustulos lähetään tutkimuksesi pyytäneelle lääkärille, ja yleensä se on perillä muutaman tunnin kuluttua tutkimuksestasi.

Useisiin ultraäänitutkimuksiin ei tarvitse erityisesti valmistautua. Poikkeuksena ovat vatsan alueen tutkimus, jota ennen täytyy olla ravinnotta ja alavatsan ultraäänitutkimus, johon tullessa virtsarakon tulee olla täysi. Tarkat tutkimuskohtaiset valmistautumisohjeet saat kutsukirjeessä. Useimmat ultraäänitutkimukset kestävät 15–30 minuuttia. Iholle levitetään geeliä ja kohde tutkitaan iholla liikuteltavan anturin avulla.

Yhteystiedot

Puhelin:
040 5811 728

Soittoaika:
ma–pe 7.45–15.00

Sijaintitiedot:
Avohoitotalon röntgen, G-röntgen
Kiviharjuntie 9, 90220 Oulu
Sisäänkäynti G, R-kerros (katutaso)

Keskusröntgen (F-röntgen)
Kajaanintie 50, 90220 Oulu
Sisäänkäynti N, N4, 1. kerros

Lasten röntgen (B-röntgen)
Kajaanintie 50, 90220 Oulu
Sisäänkäynti LA, L6, R-kerros

Oulaskankaan röntgen (OAS röntgen)
Oulaistenkatu 5, 86300 Oulainen
Sisäänkäynti A-ovi, 1. kerros
Oulaskangas

Terveyskylä | Tutkimukseen tulijan talo