OYS Sairaanhoidolliset palvelut

Yhteystiedot

Diagnostiikan ja OYS Apteekin palvelupisteet

Alta löydät toimialueemme poliklinikoiden, osastojen ja muiden toimipisteiden käyntiosoitteet, puhelinnumerot ja palveluajat. Mikäli haluat hypätä suoraan sairaalan karttanäkymään, pääset sinne klikkaamalla alta.

TUTUSTU SAIRAALAN KARTTAAN

Harvinaissairauksien yksikkö

Harvinaissairauksien yksikkö Harvi vastaa OYS-erityisvastuualueella niiden harvinaissairauksien diagnostiikan ja hoidon koordinoinnista, joille ei ole olemassa selkeää omaa erikoisalaa. Tavoitteenamme on, että harvinaissairaus diagnosoidaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja harvinaissairas saa oikea-aikaisesti ja koordinoidusti tarvitsemansa hoidon, kuntoutuksen ja psykososiaalisen tuen.

Potilaiden tai omaisten yhteydenoton tai lähetteen perusteella suunnittelemme, miten potilaan asiaa voidaan viedä eteenpäin. Voimme esimerkiksi ohjata hänet oikean asiantuntijan luo tai järjestää palaverin, jossa potilaan tilannetta pohditaan usean erityisasiantuntijan voimin. Harvi-yksikössä ei pääsääntöisesti seurata tai hoideta potilaita. Harvissa työskentelee osa-aikaisesti yksi lääkärikoordinaattori ja koordinoiva hoitaja

Kliininen neurofysiologia (KNF)

Kliinisessä neurofysiologiassa tutkitaan aivojen, hermojen ja lihasten sähköistä toimintaa. Tutkimusvalikoimaamme kuuluu erilaisia keskushermoston, ääreishermoston ja autonomisen hermoston mittauksia, kuten EEG-, ENMG- ja erilaiset herätevastetutkimukset sekä unihäiriötutkimukset.

Kliinisessä neurofysiologia toimii kahdessa palvelupisteessä. Kliininen neurofysiologia 1 sijaitsee aikuisten puolella ja Kliininen neurofysiologia 2 lasten puolella.

Kuvantamisen palvelupisteet – röntgenit

OYSissa tehdään muun muassa mammografia-, ultraääni-, magneetti-, isotooppi-, läpivalaisu- ja angio-, tietokonetomografia (tt)- ja röntgentutkimuksia. Tarkasta kutsukirjeestä, mihin palvelupisteeseen sinut on kutsuttu kuvantamistutkimusta varten. Alta löydät kaikkien pisteiden sijainnit ja puhelinnumerot.

Patologia, vainajan omaisille

Patologian tiloissa säilytetään sairaalassa kuolleet potilaat ja ne vainajat, joille tehdään lääketieteellinen ruumiinavaus. Patologian osaston kappelissa on mahdollista käydä hyvästelemässä vainaja. Läheisen kuolema nostattaa monenlaisia tunteita ja omaiset joutuvat samalla hetkellä hoitamaan monia asioita, jotka saattavat olla heille ennen kokemattomia. Kuolemaan liittyvistä asioista voi keskustella osaston lääkärien ja hoitajien kanssa.

Lue lisää patologian vainajapalveluista

Perinnöllisyyspoliklinikka

Perinnöllisyyspoliklinikka vastaa koko Pohjois-Suomen perinnöllisyyslääketieteen eli kliinisen genetiikan palveluista. Keski-Pohjanmaan, Lapin ja Kainuun keskussairaaloihin ja alueen erityishuoltopiireihin tehdään satelliittipoliklinikkakäyntejä. Poliklinikka huolehtii lisäksi sikiöseulontojen jatkotutkimuksista yhteistyössä synnytysten ja naistentautien kanssa.

Perinnöllisyyslääketiedettä koskevissa asioissa poliklinikka palvelee kaikkia erikoisaloja ja terveydenhuollon tasoja ja kaikenikäisiä potilaita. Lähetteen voi kirjoittaa yhtä hyvin terveyskeskuslääkäri, yksityislääkäri kuin erikoissairaanhoitokin. Tarvittaessa potilas voi myös ottaa suoraan yhteyttä poliklinikalle.

Sairaala-apteekki ja tartuntatautilääkkeiden luovutus potilaille

OYS Apteekista luovutetaan lääkkeitä potilaille, joita hoidetaan tartuntatautilain mukaan määrättävillä lääkkeillä ja jotka ovat tartuntatautilain mukaan potilaalle maksuttomia. Nämä lääkkeet toimitetaan hoitavan lääkärin antaman lääkemääräyksen perusteella potilaalle joko postitse tai häntä hoitavaan yksikköön. Hoitava yksikkö toimittaa lääkemääräyksen suoraan sairaala-apteekkiin.