Takaisin

Mammografiatutkimus

Rintojen tutkiminen tapahtuu röntgenkuvauksella (mammografia), ultraääni- tai magneettitutkimuksella. Tutkimuksen yhteydessä voidaan tarvittaessa ottaa neulanäytteitä.

Mammografian avulla voidaan todeta rinnan sisäiset epänormaalit muutokset, kuten alkavat kasvaimet sekä muut kudosmuutokset. Mammografiakuvat otetaan erityisesti sitä varten suunnitellulla röntgenkuvauslaitteella. Röntgenhoitaja asettaa kuvattavan rinnan kahden muovisen levyn väliin ja puristaa rintaa litteämmäksi, jotta kudos leviäisi laajemmalle alueelle, säderasitus pienenisi ja muutokset erottuisivat paremmin. Puristus saattaa tuntua epämukavalta, mutta kestää vain sen hetken, kun kuva otetaan. Kuvauksen aikana sinun tulee pysyä liikkumatta. Yleensä molemmista rinnoista otetaan kuvat kahdesta tai kolmesta suunnasta. Koko tutkimus kestää noin 15 minuuttia.

Mammografian lisäksi rintakudosta voidaan tutkia ultraääni- tai magneettikuvauksella ja epäilyttävistä muutoksista voidaan kuvausten yhteydessä ottaa neulanäytteitä. Joissain tapauksissa rinnan tutkimiseen voidaan käyttää varjo- ja/tai väriainetta. Mikäli olet raskaana tai imetät, ilmoita siitä tutkimukseen tullessasi. Tällöin sinua tutkitaan ultraäänellä mammografian sijasta. Mammografiakuvausta käytetään myös rintasyöpäseulonnassa.

Yhteystiedot

Puhelin:
040 5811 728

Soittoaika:
ma–pe 7.45–15.00

Sijaintitieto:
Kiviharjuntie 9, 90220 Oulu
Avohoitotalon röntgen, G-röntgen
sisäänkäynti G, R-kerros (katutaso)

Terveyskylä | Tutkimukseen tulijan talo