Takaisin

Isotooppitutkimukset ja -hoidot

Isotooppitutkimuksessa annetaan lievästi säteilevää lääkeainetta verenkiertoon. Isotooppitutkimusta ei tehdä raskauden aikana. Tutkimuksen jälkeen tulee pitää taukoa imettämisessä, koska radiolääke imeytyy rintamaitoon.

Isotooppitutkimuksissa merkkiaineena käytettävän radiolääkkeen kulkeutumista ja jakautumista elimistössä seurataan kuvauslaitteella. Isotooppikuvauksilla voidaan tutkia lähes mitä tahansa kehonosaa ja sitä voidaan käyttää tautien määrittelyssä sekä hoitojen suunnittelussa ja seurannassa. Radiolääkkeitä voidaan käyttää myös sairauksien hoidoissa. Isotooppihoidossa lääkeaine hakeutuu tiettyyn kudokseen, esimerkiksi kasvainkudokseen. Lääkeaineen lähettämä säteily tuhoaa siten paikallisesti poikkeavaa kudosta.  

Tarkista saamastasi potilasohjeesta, miten sinun tulee valmistautua isotooppitutkimukseen. Joihinkin tutkimuksiin ei tarvita mitään erityistä valmistautumista, mutta toisiin on hyvinkin tarkat ohjeet ruokavaliosta, suoliston tyhjennyksestä ja lääketauosta. Lue siis potilasohje huolellisesti, jotta tutkimusta ei jouduta perumaan puutteellisen valmistautumisen vuoksi. Mikäli tiedät tai epäilet olevasi raskaana, kerro tästä sinua hoitavalle lääkärille tai viimeistään tutkimukseen tullessasi.

Yhteystiedot

Puhelin:
040 134 4566

Soittoaika:
ma–pe 12.00–14.00

Käyntiosoite:
Kajaanintie 50, 90220 Oulu
Isotooppiosasto (F-röntgen)
Sisäänkäynti: S, rakennusosa S6, 2. kerros
Tai
Kiviharjuntie 9, 90220 Oulu
Sisäänkäynti: G tai H, rakennusosa S6, 2. kerros

PET-TT, sijainti:
Keskusröntgen (F-röntgen)
Sisäänkäynti: N, N4, 1. kerros

Terveyskylä | Tutkimukseen tulijan talo