Takaisin

Epilepsia

Epilepsiat ovat joukko yleisiä aivosairauksia, joille yhteistä on taipumus toistuviin epileptisiin kohtauksiin. Epilepsiaan voi sairastua missä iässä tahansa.

Epileptinen kohtaus on ohimenevä aivojen sähkötoiminnan häiriö. Epilepsia on aivojen sairaus, jossa potilaalla on pitkäkestoinen taipumus saada epileptisiä kohtauksia ilman altistavia tekijöitä. Epilepsiaan voi liittyä myös muita neurologisia, tiedonkäsittelyn, psyykkisiä ja sosiaalisia toimintakyvyn ongelmia.  

Jos oireiden perusteella herää epäilys epilepsiasta, laaditaan perusterveydenhuollosta lähete OYS Neurokeskuksen neurologian poliklinikalle. Osa kohtausoireista voi vaatia potilaan päivystyksellisen arvion. Epilepsian diagnosointi Neurokeskuksessa alkaa neurologin tutkimuksella ja haastattelulla, jossa arviointia tukevat myös kohtauksen silminnäkijöiden kohtauskuvaukset. Epilepsian diagnoosi edellyttää kohtauksien ohella aivojen kuvantamista (useimmiten pään MRI) ja aivosähkökäyrä- eli EEG-tutkimusta, mikäli kohtauksien luonne jää epäselväksi. Tarvittaessa voidaan ottaa verikokeita sekä teettää lisätutkimuksia tai geenitestejä.  

Hoidon tavoitteena on saavuttaa kohtauksettomuus ilman merkittäviä haittavaikutuksia. Lääkehoidon arvion tekee OYS Neurokeskuksessa neurologi. Epilepsian lääkehoito aloitetaan useimmiten toisen epilepsiakohtauksen jälkeen. Lääkehoidon aloittamisen perusteista keskustellaan aina potilaan kanssa. Vaikean epilepsian hoidossa voidaan hyödyntää myös muita hoitomenetelmiä, kuten laiteavusteisia hoitoja. Säännölliset elämäntavat ja univajeen välttäminen auttavat kohtausten hallinnassa.  

Epilepsiaan sairastuminen voi vaikuttaa sosiaaliseen toimintakykyyn sekä työkykyyn. Epilepsia vaikuttaa aina moottoriajoneuvon kuljettamisoikeuteen. Neurologi ottaa kantaa näihin seikkoihin kuten myös raskauden suunnitteluun ja muihin epilepsiapotilaan hoidon erityistilanteisiin. 

Hyvässä hoitotasapainossa olevien epilepsiaa sairastavien potilaiden hoito toteutetaan yhteistyössä perusterveydenhuollon kanssa. Kontrollikäynnit suunnitellaan potilas- ja hoitokohtaisesti. Moniammatillinen neurologi ja neurokirurgi vetoinen työryhmä vastaa laiteavusteisten hoitojen toteutuksesta ja seurannasta. 

Hoitava yksikkö / palvelupiste

NEUROLOGIAN POLIKLINIKKA
Puhelin:
08 315 5084

Käyntiosoite:
Kajaanintie 50
sisäänkäynti: S​
sijainti: S2, 1. kerros

Terveyskylä.fi | Aivotalo | Epilepsia