OYS Sepelvaltimotautipotilaan digihoitopolku voitti Näytöllä tuloksiin -kilpailun
Digihoitopolun tarkoitus on sujuvoittaa asiointia ja tarjota potilaalle valmennusta ja omahoito-ohjeita sepelvaltimotaudin hoitoon.
Oulun yliopistollisen sairaalan OYS sepelvaltimotautipotilaan digihoitopolku osana valtimotautipotilaan palvelupolkua on voittanut Näytöllä tuloksiin -kilpailun ensimmäisen palkinnon. Kilpailun tavoitteena oli innostaa työyhteisöjä kehittämään näyttöön perustuvia käytäntöjä potilaan hoidon tulosten, kansalaisten terveyden edistämisen ja sote-palvelujen parantamiseksi. Palkinnot jaettiin Terveysalan kansallisessa näyttöön perustuvan toiminnan symposiumiussa, jota olivat järjestämässä muun muassa HUS ja Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus.
Kilpailuun osallistuneiden käytäntöjen arvioinnissa kiinnitettiin huomiota erityisesti näyttöön perustuvan tiedon hyödyntämiseen kehittämisen eri vaiheissa ja prosessin kuvaukseen. Arviointiraatiin kuuluivat Hotuksen, Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n, Hyvinvointia yhdenvertaisesti lapsille ja perheille ITLAn ja Itä-Suomen yliopiston edustajat. Hotus edistää erityisesti näyttöön perustuvia tutkimuksia ja niiden käyttöönottoa terveydenhuollossa.
Digihoitopolku on tarkoitettu Oulun yliopistollisessa sairaalassa hoidetuille sepelvaltimotautipotilaille. Polku tarjoaa potilaalle tietoa sepelvaltimotaudista, riskitekijöistä, näyttöön perustuvasta lääkehoidosta, sydänterveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta. Potilaat seuraavat verenpainettaan ja pulssiaan, ja tiedot kirjataan hoitopolun päiväkirjaan. Potilas voi olla polun kautta viestillä yhteydessä ammattilaiseen sepelvaltimotautiin liittyvissä asioissa. Lisäksi polun avulla toteutetaan sepelvaltimotautipotilaan ensimmäinen kontrolli. Kontrolleissa arvioidaan hoitovastetta ja tehostetaan lääkehoitoa sekä ohjataan potilas tarvittaessa jatkohoitoon.
Valtimopotilaan palvelupolkua täydennettiin vuoden 2022 alusta Sydänliiton kehittämällä kuntouttavalla eTULPPA-verkkovalmennuksella. Lisäksi polku pilotoitiin jatkumaan erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon. Pilotissa mukana olevien akuuttien sepelvaltimotautipotilaiden hoitovastuu on erikoissairaanhoidossa 12 kuukautta ja elektiivisten potilaiden 6 kuukautta. Tämän jälkeen hoitovastuu siirtyy polulla saumattomasti ja potilaalle huomaamattomasti perusterveydenhuoltoon. Hoidon jatkuvuuden tavoitteena on parantaa palveluiden saavutettavuutta ja tarvittaessa nopeuttaa hoitoon pääsyä toteuttamalla erikoissairaanhoidon konsultaatioita polun avulla. Potilas siirretään polulla konsultaation yhteydessä erikoissairaanhoidon ryhmään, ja Kantaan kirjataan konsultaation tarve. Erikoissairaanhoidossa konsultaatiosta tehdään potilaalle hoitosuunnitelma.
Terveyskylän Omapolulta löydät sinulle avatut terveydenhuollon digihoitopolut ja sosiaalihuollon digipalvelupolut sekä kaikille avoimet omahoito-ohjelmat. Omapolulla terveystietosi ja hoito-ohjeesi kulkevat aina mukanasi. Terveyskylän Omapolku on terveyden- ja sosiaalihuollon digitaalinen palvelukanava.