Takaisin

Sydämen läppäviat

OYS Sydämessä tutkitaan ja hoidetaan vaikeita sydämen läppävikoja leikkaamalla ja katetritoimenpitein.

Sydämessä on neljä sydänläppää, kaksi kummassakin sydämen puoliskossa. Läppien tehtävä on estää veren takaisinvirtaus sydämen lokeroiden välillä. Aikuisiässä havaittu läppävika on yleensä hankittu sairaus, jossa sydämen läppä on kalkkeutunut ja täten ahtautunut, läppä on tulehtunut tai se vuotaa.

Lievät läppäviat ovat yleensä oireettomia eivätkä haittaa sydämen tomintaa. Vaikeat läppäviat kuitenkin henkentävät sydämen toimintaa ja henkilön toimintakykyä. Vaikeat läppäviat oireilevat yleensä hengenahdistuksena, fyysisen kunnon heikkenemisenä, rasituksessa ilmenevänä sydämentykytyksenä tai rintakipuna ja myöhemmässä vaiheessa rytmihäiriöinä. Hoitamaton vaikea läppävika voi johtaa sydämen vajaatoimintaan.

OYS Sydämessä läppävikojen tutkimuksiin saavutaan lähetteellä. Sydänlääkäri tutkii potilaan ja kuuntelee tämän sydämen (auskutaatio). Lääkäri kuulee stetoskoopilla läppien sulkeutumisäänet ja pystyy erottaamaan mahdolliset sivuäänet. Muita diagnosointiin ja hoitoon liittyviä tutkimuksia ovat muun muassa sydämen ultraäänitutkimus ja katetrisaatio.

Sydänlääkäri arvioi tarvittavan hoidon tehdyn diagnoosin perusteella. Oireettomia, lieviä läppävikoja seurataan säännöllisesti. Vaikeita läppävikoja voidaan hoitaa leikkaamalla, joissain tapauksissa katetriläppätoimenpiteellä. Yleisimmät leikkaushoitoa vaativat läppäviat ovat aorttaläpän ahtauma, aorttaläpän vuoto ja hiippaläpän vuoto.

Sydän läppävikojen tutkimus

Sydämen läppävikojen hoito

OYS Sydän

Käyntiosoite:
Kajaanintie 50, 90220 Oulu

Tarkista kutsukirjeestä tarkempi sijainti ja palvelupisteen nimi.

Puhelin:
08 315 3550

Puhelu menee ajanvarauspalveluun, josta pääset valitsemaan, mitä asiasi koskee.

Sydänsairauksien talo - Sydämen läppäviat