Takaisin

Aivo-selkäydinnestekierron häiriötilat

OYSin neurokirurgian poliklinikalla hoidetaan väliaikaisia ja kroonisia aivo-selkäydinnestekierron häiriötiloja.

OYSin neurokirurgian poliklinikalla hoidetaan akuutteja ja kroonisia aivo-selkäydinnestekierron häiriötiloja. Aivo-selkäydinnestekierron häiriötilan eli hydrokefaluksen syitä voivat olla kasvain, vuoto tai rakenteellinen poikkeavuus. Taustalla voi olla useita samanaikaisesti vaikuttavia sairaustiloja. Hydrokefalus voi olla myös synnynnäinen, eikä sen syytä välttämättä saada tietää. Synnynnäiset hydrokefalukset todetaan yleensä varhaislapsuudessa.

Aivo-selkäydinnestekierron esteet voivat aiheuttaa akuuteissa, väliaikaisissa häiriötiloissa päänsärkyä, pahointia, oksentelua, tajunnantason hämärtymistä ja näköhäiriöitä. Kroonisia, eli pitkään jatkuneita oireita voivat olla kävelytasapainohäiriö, muistin heikentyminen ja virtsankarkailu. Päänsärky harvemmin kuuluu kroonisiin oireisiin. Krooniset oireet voivat kestää vuosia. Hydrokefalus voi olla myös oireeton, jolloin se voidaan löytää sattumalta.

Hoitoon tullaan akuuttien neurologisten oireiden vuoksi yleensä päivystyksestä, kroonisissa oireissa hakeudutaan yleensä perusterveydenhuoltoon, josta lääkäri tekee lähetteen lisäselvittelyjä varten neurologille tai geriatrille OYSiin tai potilaan omaan keskussairaalaan. Diagnoosi varmistetaan pään kuvantamisella. Potilaan soveltuvuutta leikkaukseen arvioidaan neurokirurgian poliklinikalla, jossa tehdään lisätutkimuksia. Neurokirurgian poliklinikalle tullaan lähetteellä. Jos potilas soveltuu leikkaukseen ja päätös leikkauksesta tehdään, tulee kutsu leikkaukseen postitse.

Usein kysyttyä

Hoitava yksikkö / palvelupiste

NEUROKIRURGIAN POLIKLINIKKA
Puhelin:
08 3152159
Takaisinsoittopalvelu maanantaista perjantaihin kello 8.00 – 12.00

Käyntiosoite:
Kajaanintie 50
G- rakennus 1 krs.

CP-liitto - Hydrokefalia