Takaisin

Sikiötutkimusyksikkö

OYSin sikiötutkimusyksikkö on puolen Suomen sikiödiagnostiikan huippuyksikkö, jossa tutkitaan ja diagnosoidaan sikiöiden poikkeavuuksia sekä seurataan riskiraskauksia, kuten monisikiöraskauksia ja äitien veriryhmäimmunisaatioita.

Sikiödiagnostiikassa tutkitaan sikiön mahdollisia synnynnäisiä kehityshäiriöitä, kuten kromosomi- ja geenivirheitä, synnynnäisiä epämuodostumia ja sairauksia. Sikiöseulonnoissa, kuten neuvolassa tehtävissä kromosomi- tai ultraääniseulonnoissa heräävien rakenne- tai kehityshäiriöepäilyjen jatkotutkimukset ja diagnosointi ovat koko Pohjois-Suomen alueella keskitetty OYSin sikiötutkimusyksikköön, kuten myös sikiöaikaiset invasiiviset tutkimukset. Lisäksi OYSin sikiötutkimusyksikössä seurataan korkean riskin raskauksia, joihin sisältyvät esimerkiksi kaksois- ja monisikiöraskaudet sekä veriryhmäimmunisaatiot.

Sikiötutkimusyksikköön tullaan neuvolan lähetteellä. Jokaisella käynnillä tehdään ultraäänitutkimus ja tarpeen mukaan muita tutkimuksia, kuten lapsivesipunktio. Tapauksesta riippuen käyntikertoja sikiötutkimusyksikössä on yleisimmillään 1-3. Kaikilla tapaamisilla tukihenkilö voi olla odottajan mukana.

Mikäli sikiötutkimuksissa havaitaan poikkeavuuksia, varataan erillinen neuvontakäynti, jossa on paikalla myös perinnöllisyyslääkäri. Tarvittaessa varataan seurantakäynti, mikäli tutkimusten tulosten varmistamiseksi tarvitsee odottaa pidemmille raskausviikoille. Riskiraskaudet ja veriryhmäimmunisaatiot saattavat vaatia useampia seurantakäyntejä.

Hoidossa korostuvat tiedon saaminen diagnoosista sekä ennusteesta. Mikäli sikiöllä todetaan synnynnäinen kehityshäiriö, pyritään hoidolla saamaan lapsi syntymään mahdollisimman terveenä. OYSissa on erinomaiset valmiudet vastasyntyneen hoitoon esimerkiksi silloin, jos lapsi tarvitsee syntymän jälkeen leikkaushoitoa tai tarkempia tutkimuksia. Jokainen odottaja ja perhe kohdataan kokonaisvaltaisesti ja myös henkiseen jaksamiseen pyritään järjestämään tukea yhteistyössä yleissairaalapsykiatrian kanssa.

Lisätieto sikiötutkimuksen toiminnasta

Yhteystiedot
Naistalo - Raskaus ja synnytys