Takaisin

Sikiötutkimusyksikkö

Teemme sikiötutkimusyksikössä Pohjois-Suomen alueen raskaudenaikaisten seulontatutkimusten jatkotutkimukset. Sikiötutkimusyksikköön tullaan neuvolan tai seulontayksikön lähetteellä, jos alkuraskauden tai keskiraskauden ultraääni- tai seulontatutkimuksen tulos on tavanomaisesta poikkeava, ja herää epäily esimerkiksi synnynnäisestä rakenteellisesta poikkeavuudesta tai sairaudesta. Tutkimukset ovat vapaaehtoisia.

Tutkimme sikiöillä epäiltyjä poikkeavuuksia ja seuraamme riskiraskauksia, kuten monisikiö- ja veriryhmäimmunisaatioraskauksia sikiödiagnostiikan huippuyksikössämme.

Käynti sikiötutkimusyksikössä

Jokaisella käynnillä teemme ultraäänitutkimuksen ja neuvomme odottajaa sekä tukihenkilöä yksilöllisen tilanteen mukaisesti.

Tarvittaessa teemme myös muita tutkimuksia, kuten

  • äidin verinäytteestä tehtävä NIPT-tutkimus, jolla selvitämme lisääntynyttä riskiä kromosomien lukumäärän poikkeavuuteen
  • lapsivesi- tai istukkatutkimus, jolla selvitämme sikiön geeni- tai kromosomipoikkeavuuksia.

Tarvittavat lisätutkimukset määrittelemme tapauskohtaisesti.

Sikiötutkimusyksikön tutkimuksiin sisältyy tavallisesti yhdestä kolmeen käyntikertaa. Diagnoosin ja ennusteen varmistamiseksi varataan tarvittaessa seurantakäynti pidemmille raskausviikoille. Myös monisikiöraskaudet ja raskaudet, joissa sikiö on anemisoitumisriskissä esimerkiksi veriryhmäimmunisaation vuoksi vaativat useampia seurantakäyntejä sikiötutkimusyksikössä.

Jatkotutkimukset ja -hoito

Seulonnoissa herännyt epäily osoittautuu jatkotutkimuksissa usein vääräksi hälytykseksi, jolloin riittää normaali raskauden seuranta neuvolassa.

Jos tutkimuksissa varmistuu sikiön poikkeavuus, varaamme erillisen neuvontakäynnin. Neuvottelukäynnillä ovat mukana perinnöllisyyslääkäri tai lastenkardiologi. Paikalla voi olla myös muiden erikoisalojen ammattilaisia. Annamme tietoa diagnoosista ja ennusteesta.

Perhe saa tarvittavan tiedon ja tuen päätöksenteon ja jaksamisen tueksi. Tilanne on aina yksilöllinen. Käymme läpi siihen liittyviä odotuksia kyseiseen kehityshäiriöön erikoistuneiden ammattilaisten kanssa. Suomen lain mukaan myös raskauden keskeytys on mahdollista raskausviikkoon 24 asti, jos sikiöllä todetaan vaikea sairaus, vamma tai rakennepoikkeavuus.

Neuvomme sairaan lapsen syntymään sekä syntymän jälkeiseen hoitoon valmistautumisessa. Keskustelemme perheen kanssa synnytyspaikasta, synnytystavasta ja ajankohdasta.

Kohtaamme odottajan ja perheen kokonaisvaltaisesti. Henkiseen jaksamiseen voit saada tukea myös yleissairaalapsykiatrilta.

Veriryhmäimmunisaatio

Veriryhmäimmunisaatiossa äidin puolustusjärjestelmä alkaa tuottaa vasta-aineita sikiön punasoluja vastaan, jos äidin ja sikiön veriryhmät poikkeavat toisistaan. Neuvola seuraa veriryhmävasta-aineita äidin verikokeesta. Jos veriryhmävasta-aineita havaitaan merkittäviä määriä äidin veressä, on sikiö riskissä anemisoitua. Seuraamme sikiön anemisoitumisen riskiä ultraäänellä.

Jos sikiöllä todetaan vakava anemisoituminen, teemme kohdunsisäisen punasolusiirron. Kohdunsisäisiä punasolusiirtoja tehdään Suomessa vain OYSissa ja HUSissa.

Monisikiöraskaus

Kaksosraskauksia, jossa sikiöillä on omat istukat eli dikoriaalisia kaksoisraskauksia seurataan yleensä äitiyspoliklinikalla. Sikiötutkimusyksikössä seuraamme tarkempia tutkimuksia tarvitsevia kaksoisraskauksia. Näitä ovat yleensä kaksoisraskaudet, jossa sikiöillä on yksi istukka ja yhteinen suonikalvo eli monokoriaaliset kaksosraskaudet sekä useamman kuin kahden sikiön raskaudet.

Seuraamme säännöllisillä ultraäänitutkimuksilla sikiöiden kasvua, verenkiertoa ja vesimääriä mahdollisen kasvuhäiriön tai istukkapuoliskojen välisen epätasapainon havaitsemiseksi. Monisikiöraskauksissa ennenaikaisen synnytyksen mahdollisuus on usein suurempi kuin yksisikiöisessä raskaudessa, jonka vuoksi seuraamme myös kohdunkaulan kypsymistä.

Monisikiöraskauksissa synnytys suunnitellaan yleensä dikoriaalisessa raskaudessa 2 viikkoa ja monokoriaalisessa raskaudessa 4 viikkoa ennen laskettua aikaa.

Lastenkirurgia

Meillä on erinomaiset valmiudet vastasyntyneen hoitoon myös silloin, jos lapsi tarvitsee syntymän jälkeen leikkaushoitoa, tehohoitoa tai tarkempia tutkimuksia. Jos suunnitelmissa on leikkaus heti syntymän jälkeen, perhe voi tutustua vastasyntyneiden osastoon ja tavata lastenkirurgin jo raskausaikana.

Synnynnäisten sydänvikojen leikkaushoito on keskitetty Helsinkiin. Sydänvikojen kohdalla neuvottelemme tiiviisti Helsingin lastenkardiologien kanssa optimaalisen seurantasuunnitelman takaamiseksi.

Lisätietoa

Yhteystiedot
Naistalo - Raskaus ja synnytys