Takaisin

Lasten veri- ja syöpätaudit

OYSissa hoidetaan lasten veri- ja syöpätauteja, kuten leukemiaa ja aivokasvaimia sekä hyvänlaatuisia verisairauksia.

Lasten veri- ja syöpätautien diagnosointi ja hoito on keskitetty yliopistollisiin sairaaloihin. Kaikki Pohjois-Suomessa sairastuneet 0–18-vuotiaat lapset hoidetaan OYSissa kansainvälisten hoito-ohjelmien mukaisesti.  Hoitotulokset ovat kansainvälistä tasoa.

Pahanlaatuiset veri- ja syöpätaudit ovat harvinaisia ennen aikuisikää. Lapsilla ja nuorilla todetaan Suomessa noin 150 tapausta vuosittain, näistä OYSin erityisvastuualueelta hoitoon tulee noin 30 alaikäistä vuodessa. Runsaat 80 prosenttia syöpää sairastavista lapsista paranee pysyvästi.

Potilaat ovat pitkäaikaissairaita lapsia ja nuoria, joiden hoidossa huomioidaan koko perhe. Nuorella iällä annetut syöpähoidot voivat vaikuttaa monien elinjärjestelmien toimintaan ja osa ongelmista voi alkaa vuosien kuluttua syöpähoitojen päättymisestä. Siksi lapsena ja nuorena syöpää sairastaneita seurataan aikuisikään asti. Kun hoitojen päättymisestä on kulunut 5 vuotta, siirrytään 1–2 vuoden välein tapahtuviin kontrolleihin. Niiden tarkoituksena on löytää mahdolliset kasvuun ja puberteettikehitykseen, eri elinjärjestelmiin ja kognitioon liittyvät ongelmat ja ohjata potilas jatkohoitoon eri erikoisaloille.

Osalla potilaista seuranta jatkuu nuoruusiän jälkeen aikuispuolella, jossa toimii lapsena ja nuorena syöpään sairastuneiden myöhäisseurantapoliklinikka.

Lasten veri- ja syöpätautien yksikkö on mukana eurooppalaisessa harvinaissairauksien asiantuntijaverkostossa PaedCan-ERN  (European Reference Network for Paediatric Oncology).

Yleisimmät lasten veri- ja syöpätautien yksikössä hoidettavat sairausryhmät

Yhteystiedot

Lasten veri- ja syöpätautien osasto
050 5794424
Sijainti: L1, Le-ovi, 2. krs
Kajaanintie 50, 90220 Oulu

Lasten veri- ja syöpätautien päiväsairaala
aukioloaika ma-pe klo 7-15
040 505 7361
Sijainti: L1, Le-ovi, 1.krs
Kajaanintie 50, 90220 Oulu

Lasten veri- ja syöpätautien poliklinikka
Aukioloaika ma-pe 8-16
Osastosihteeri ja pkl sairaanhoitaja p. 050 579 4509, takaisinsoittoaika ma-to 8-15, pe 8-13.30
Sijainti: L1, Le- ovi, 1.krs
Kajaanintie 50, 90220 Oulu

Lastentalo - syöpäsairaudet