Takaisin

Lasten ja nuorten diabetes

Tyypin 1 diabetes on yksi yleisimmistä lasten pitkäaikaissairauksista. Lapsilla ja nuorilla voi olla myös  muita  diabetessairauksia.

Lapsuus- ja nuoruusiällä diabetes johtuu lähes poikkeuksetta haiman insuliinituotannon sammumisesta eli kyse on tyypin 1 diabeteksesta.  Jos vanhemmilla, lapsella tai nuorella herää epäily diabeteksesta, päivystykseen pitää hakeutua heti.

Diabeteksen tyypilliset oireet ovat lisääntynyt juominen ja virtsaaminen, uudelleen alkanut kastelu, vatsakivut, oksentelu, väsymys, huono ruokahalu ja joskus laihtuminen.

Diabetes todetaan sormenpäästä tehtävällä verensokerimittauksella tai virtsan liuskakokeella. Diabetekseen sairastuneet lapset tulevat sairaalaan päivystyspoliklinikan kautta. Tyypin 1 diabeteksessa aloitetaan elinikäinen insuliinihoito. Noin viikon mittaisen osastohoidon aikana lapsi ja hänen vanhempansa opetetaan hoitamaan diabetesta.

Insuliinihoito alkaa pistoshoitona, myöhemmin voidaan siirtyä insuliinipumppuun. Insuliini on hormoni, joka ohjaa sokerin verestä solujen sisälle energianlähteeksi. Se annostellaan ihon alle rasvakudokseen. Verensokeria seurataan sormenpäästä tehtävillä mittauksilla ja ihonalaisen rasvakudoksen sokeripitoisuutta mittaavalla glukoosisensorilla. Omahoitoon kuuluvat terveellinen ruokavalio, hiilihydraattiarviointi sekä säännöllinen liikunta.

Osastohoidon jälkeen seuranta jatkuu poliklinikalla. Hoitajan ja lääkärin yhteisvastaanotoilla kukin lapsipotilas saa yksilöllistä ja perhekeskeistä hoitoa. Seurantakäyntejä on aluksi 1–3 kuukauden ja myöhemmin noin 3–4 kuukauden välein.

Tietoa tyypin 1 diabeteksesta

Lastentalo