Takaisin

Lapsettomuustutkimukset ja -hoidot

OYSin lisääntymislääketieteen yksikön lapsettomuustutkimuksissa ja -hoidoissa selvitetään lapsettomuuden syitä ja hoidetaan lapsettomuutta. 

Lapsettomuustutkimuksiin ja -hoitoihin OYSiin voi hakeutua lähetteellä perusterveydenhuollosta, kun raskaus ei ole alkanut vuoden yrittämisen jälkeen. Lähetteestä tulee löytyä parin molempien osapuolten henkilö- ja terveystiedot.  

OYSin lisääntymislääketieteen poliklinikalla pariskunta haastatellaan, heille tehdään kliiniset tutkimukset ja selvitetään tarkempi lapsettomuusdiagnoosi. Lapsettomuuden syitä voivat olla esimerkiksi alentunut siittiöiden määrä, munasolun irtoamisen ongelma tai endometrioosi. Syy pyritään selvittämään OYSissa tarkemmilla lapsettomuustutkimuksilla, joita ovat muun muassa siemennestenäyte, ultraäänitutkimus ja hormoniverikokeet. Osalla syy voi jäädä kuitenkin epäselväksi. 

Lapsettomuusdiagnoosin myötä hoidoista päätetään tapauskohtaisesti ja hedelmöityshoitojen kriteerien täyttyminen varmistetaan. Lapsettomuuden hoitomuotoina käytetään ovulaatioinduktiota, keinohedelmöitystä, koeputkihedelmöitystä (IVF/ICSI) ja pakastealkion siirtoa. Jos pariskunnan lapsettomuuden hoito ei onnistu omilla sukusoluilla tai hoitoja tarvitsevat naispari tai itsellinen nainen, voidaan hoidossa käyttää lahjasukusoluja. 

Hoidon jälkeen potilas ilmoittaa häntä hoitavaan yksikköön, tuliko hän raskaaksi. Jos raskaus alkaa hoitoprosessin jälkeen, raskauden seuranta tapahtuu normaalisti neuvolassa. Mikäli hoidot epäonnistuvat, hoitojen jatkamista voidaan suunnitella edeltävien hoitokertojen perusteella.

Lisätietoa lapsettomuudesta ja sen hoidosta

Simpukka - Lapsettomien yhdistys