Takaisin

Alkuraskauden ongelmat ja raskaudenkeskeytys

OYSissa tutkitaan, hoidetaan ja seurataan alkuraskauden ongelmia, epäselviä raskaustilanteita, keskenmenoja sekä raskaudenkeskeytyksiä.

Alkuraskauden (ennen rv 22) ongelmia ovat esimerkiksi vatsakivut, verenvuoto ja raskauspahoinvointi. Tällaiset oireet voivat olla yhteydessä myös vaativampaan alkuraskauden ongelmaan kuten epäselvään raskaustilanteeseen (esimerkiksi kohdun ulkopuolinen raskaus) tai keskenmenoon, joiden mahdollisuus tutkitaan aina erikseen.

Alkuraskauden ongelmia tutkitaan ensisijaisesti neuvolassa, josta voidaan tehdä tarvittaessa kiireellinen tai päivystyksellinen lähete OYSiin. OYSiin tullaan vasta, kun perusterveydenhuollon hoito ei riitä tai tilanne vaatii kiireellisiä jatkotutkimuksia. OYSissa potilaalle tehdään gynekologinen tutkimus ja ultraääni, joilla varmistetaan raskaustilanne: onko kyseessä kohdun sisäinen vai ulkoinen raskaus.

Jos raskauden todetaan olevan normaali kohdunsisäinen raskaus, ei oireille välttämättä voida tehdä mitään. Tällöin potilas kotiutuu ja tilannetta seurataan tarvittaessa neuvolassa. Vaivan jatkuessa voidaan tarvittaessa tehdä uusi lääkärin arvio. Jos taas ongelmien syyksi paljastuu kohdunulkoinen raskaus, valitaan tilanteen mukaan ja yhteisymmärryksessä potilaan kanssa hoidoksi joko seuranta, lääkehoito tai leikkaus. Kohdunulkoisen raskauden eteneminen elinkelpoiseksi ei ole mahdollista. Mikäli tutkimuksissa todetaan keskenmenotilanne, tyhjenee kohtu joko itsestään tai tyhjentymistä avustetaan lääkkein.

Ei-toivotun raskauden keskeytyksissä (lakiuudistuksen 1.9.2023 jälkeen) potilas varaa ajan OmaOys-palvelun kautta naisten poliklinikalle. Raskaudenkeskeytyksen saa potilaan omasta pyynnöstä raskausviikkoon 12 asti, tämän jälkeen lupa raskaudenkeskeytykseen pitää hakea Valviralta. Raskaudenkeskeytys tehdään yleensä lääkkeellisesti ja voidaan tehdä raskauden kestosta riippuen joko kotona tai osastolla.

Lisätietoa alkuraskauden ongelmista ja raskaudenkeskeytyksestä

Naistalo - Raskausajan ongelmat