Takaisin

Äidinmaidon luovutus

Synnytys- ja lastenosastoilla tarvitaan jatkuvasti äidinmaitoa. Äidinmaitoa voi luovuttaa terve äiti, joka ei tupakoi. Kilpirauhasen vajaatoiminta, astma tai diabetes eivät ole esteenä luovutukselle.

Synnytys- ja lastenosastoilla tarvitaan jatkuvasti äidinmaitoa. Varsinkin keskosvauvat tarvitsevat äidinmaitoa kasvaakseen ja kehittyäkseen hyvin. Luovutus olisi hyvä aloittaa 0-2 kuukautta synnytyksen jälkeen.  Maitoa voi luovuttaa 3-6 kuukauden ajan synnytyksen jälkeen Äidinmaitopalvelun tarpeen mukaisesti.

Ilmoittauduttuanne äidinmaidon luovuttajaksi henkilökunta haastattelee sinua sekä keskustelee maidon luovutukseen liittyvistä käytännön järjestelyistä. Äidinmaitopalveluista saa esimerkiksi puhtaita maidonkeräämiseen tarvittavia purkkeja.

Äidinmaidon luovuttajan on oltava terve. Kilpirauhasen vajaatoiminta, astma tai diabetes eivät ole esteenä luovutukselle. Mikäli sairastutte tai joudutte lääkekuurille, ottakaa yhteyttä äidinmaitopalveluihin.

Tupakoivien ja lääkkeitä käyttävien äitien maitoa emme voi ottaa vastaan.

Jos tarvitset tilapäisesti kipu- tai kuumelääkkeitä, maidon luovutuksessa on pidettävä taukoa:

  • Parasetamoli: 3 tuntia
  • Ibuprofeiini, esimerkiksi Burana: 24 tuntia

Kaikilta luovuttajiksi aikovilta tutkimme veren immuunikato (HIV) vasta-aineet sekä C-hepatiittivasta-aineet. Verinäyte voidaan ottaa äidiltä synnytysvuodeosastolla, oman kunnan terveyskeskuksessa tai haastattelun yhteydessä lastenpoliklinikan näytteenotossa.

OYSin äidinmaitopalvelu

Äidinmaitopalvelu

Käyntiosoite:
Kajaanintie  50, Oulu
Sisäänkäynti: LA
R-kerros, huone L3 R01D

Postiosoite:
Oulun  yliopistollinen sairaala
Äidinmaitopalvelut
PL 10
90029  OYS          

Puhelin:
040 534 2549

Avoinna:
Joka päivä klo 7.10-12 ja 13.00-14.45