OYSin huuli- ja suulakihalkion hoito
Sivun sisältö:
Mikä on huuli- ja suulakihalkio? | Milloin halkio kehittyy? | Miksi lapsella on halkio? | Halkiotyypit
Mikä on huuli- ja suulakihalkio?
Huuli- ja suulakihalkio on yksi yleisimmistä synnynnäisistä rakennepoikkeamista. Halkioita on useita eri muotoja, käsittäen pelkän huulen tai suulaen tai molemmat. Joskus suulakihalkio voi olla piilossa suun limakalvon alla ja ainoastaan pehmeän suulaen takaosan uvula on kaksiosainen. Silloin puhutaan piilohalkiosta. Huuli- ja suulakihalkiopotilaiden hoitoon osallistuu eri alojen asiantuntijoista koostuva hoitoryhmä. Ryhmään kuuluu: halkiokirurgi, foniatri, korvalääkäri, puheterapeutti, kuulontutkija, halkiohoitaja, oikojahammaslääkäri, lastenhammaslääkäri ja lastenpsykiatri.
Milloin halkio kehittyy?
Huulet, leuka ja suulaki kehittyvät lapsella raskauden toisen ja kolmannen kuukauden aikana. Ne muotoutuvat osista, jotka kasvavat yhteen. Joskus yhteen kasvaminen on kuitenkin epätäydellistä ja tällöin muodostuu halkio. Halkio voi olla huulessa tai suulaessa. Joskus halkio käsittää kaikki nämä rakenteet, joskus vain osan huulta tai suulakea. Halkio voi esiintyä vain toisella tai molemmilla puolilla kasvoja.
Miksi lapsella on halkio?
Huulisuulakihalkion syy on moninainen. Perintötekijöillä tiedetään olevan merkitystä, vaikkakaan perinnöllisyys ei noudata mitään yksinkertaista sääntöä. Lisäksi monet ulkoiset tekijät voivat vaikuttaa halkion muodostumiseen, mutta näitä tekijöitä on usein vaikea varmuudella osoittaa. Suomessa halkiovauvoja syntyy noin 120 vuodessa.
- Yhdellä lapsella 500:sta vastasyntyneestä on halkio
- Vanhemmat, joilla itsellään on ollut halkio voivat saada muita useammin halkiolapsen