Takaisin

Pitkittyneen kivun hoito

Pitkäaikaisen kivun hoidolla autetaan muun muassa vaikean neuropaattisen kivun, CRPS-oireiston tai toimintakykyä heikentävän kiputilan kuntoutujia. Hoidon tarve arvioidaan aina yksilöllisesti.

Pitkittyneen kivun hoitoa voivat tarvita kuntoutujat, joilla on esimerkiksi vaikeaa neuropaattista kipua, CRPS-oireisto (monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä) tai kohtalainen tai vaikea toimintakykyä heikentävä kiputila, jonka syy on diagnosoitu. Kuntoutujalla voi olla vastaavasti krooninen epäselvä kiputila, jolloin jatkuvat kivut haittaavat toimintakykyä työssä ja arjessa, ja kiputilan syytä ei ole onnistuttu selvittämään perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa. Kuntoutujan tilanne ja toimintakyky arvioidaan kuitenkin aina yksilöllisesti.

Pitkittyneen kivun hoitoon hakeudutaan lähetteellä (ks. lähetekriteerit) esimerkiksi terveyskeskuksesta, työterveydestä tai konsultaatiopyynnön kautta. Hoitoprosessin suunnittelu perustuu moniammatilliseen arviointiin ja potilaan kokonaistilanteen kartoittamiseen. Arviointeja ja hoitoja tehdään työryhmässä, johon kuuluvat lääkäri, sairaanhoitaja, psykologi, fysioterapeutti ja toimintaterapeutti. Kuntoutuja osallistuu kuntoutussuunnitelman tekemiseen ja hänet pyritään sitouttamaan kivun hoidon ja kuntouttamisen prosessiin.

Kivunhoitoyksikössä ei ole pitkäaikaista seurantaa, vaan arvion jälkeen hoitovastuu siirtyy perusterveydenhuollolle, jolloin laaditaan myös kivunhoidon jatkosuunnitelma.

Yhteystiedot
Terveyskylä | Pitkäaikainen kipu