Kansalaisille

Tutkimuksen avulla parempaa terveyttä
Pohjois-Suomen ainutlaatuinen väestöpohja ja biopankkiin yhdistetyt näytekokoelmat antavat tutkimukselle paljon mahdollisuuksia. Biopankkinäytteillä tehtävän tutkimuksen avulla on mahdollista kehittää entistä parempia ja yksilöllisiä hoitoja sekä hoitopolkuja. Parhaassa tapauksessa biopankkitutkimus johtaa parempaan tietoisuuteen ennaltaehkäisevistä hoitomuodoista.
Uusien näytteiden kerääminen ja tallettaminen biopankkiin edellyttää näytteenantajan suostumusta. Jokainen näyte voi osaltaan antaa arvokasta tietoa tulevaisuuden tutkimuksissa.
Sinä voit olla mukana auttamassa.
Suostumuksen antaminen
Voit palauttaa saamasi suostumusasiakirjan hoitohenkilökunnalle tai lähettää tulostamasi suostumusasiakirjan postitse (postimerkkiä ei tarvita):
Pohjois-Suomen biopankki Borealis
OYS
Tunnus 5001312
00003 VASTAUSLÄHETYS
Voimme lähettää tarvitsemasi lomakkeen myös postitse. Lomakkeita voi tiedustella palvelunumerostamme 040 504 9025 (arkisin klo 9–15) tai sähköpostitse biopankkiborealis@ppshp.fi
TULOSTETTAVAT ASIAKIRJAT:
Lisätietoa biopankkitoiminnasta: Suomen biopankit
Lisätietoa suostumuksesta
Biopankkisuostumuksella annat luvan käyttää näytteitäsi tieteelliseen tutkimukseen. Voit antaa suostumuksesi esimerkiksi väestötutkimuksen yhteydessä, sairaanhoidon potilaana tai omasta kiinnostuksestasi kehittää potilaiden hoitomenetelmiä. Voit myös itse pyytää hoitohenkilökunnalta tai biopankista biopankkitiedotteen ja suostumuslomakkeen. Antaaksesi suostumuksen sinulla tulee olla suomalainen henkilötunnus. Biopankki Borealis ei voi toistaiseksi ottaa vastaan suostumuksia alaikäisiltä tai vajaavaltaisilta henkilöiltä. Suostumusta ei voi antaa toisen henkilön puolesta.
Annettuasi biopankkisuostumuksen, sinusta voidaan tallettaa biopankkiin esimerkiksi verinäyte, joka otetaan pääsääntöisesti muun hoidon tai hoitotapahtuman yhteydessä. Biopankkiverinäytteen antamisessa voi olla laboratoriokohtaisia rajoitteita ja kaikissa OYS-erityisvastuualueen laboratorioissa ei voi antaa verinäytettä biopankkiin. Tutkimuksessa voidaan hyödyntää uusien näytteiden lisäksi myös sinusta mahdollisesti aiemmin otettuja veri- tai kudosnäytteitä.
Mikäli olet hoidettavana sairaalassa, biopankkiverinäyte voidaan ottaa myös osastolla näytteenoton yhteydessä. Sairaalahoidossa olevilta voidaan kerätä erilaisia näytelaatuja hoidon eri vaiheissa.
Näytteen antaminen on vapaaehtoista.
Voit tehdä biopankkikiellon tai perua annetun biopankkisuostumuksen ja kieltää näytteiden sekä tietojen käytön biopankissa. Biopankkikielto tehdään kirjallisesti täyttämällä tätä tarkoitusta varten oleva lomake. Voit palauttaa kiellon hoitohenkilökunnalle tai lähettää sen postissa biopankkiin maksuttomaan palautusosoitteeseen.
Voimme lähettää tarvitsemasi lomakkeen myös postitse. Lomakkeita voi tiedustella palvelunumerostamme
040 504 9025 (arkisin klo 9–15) tai sähköpostitse biopankkiborealis@ppshp.fi
Mikäli haluat rajoittaa biopankkisuostumustasi, vastustaa tietojesi käsittelyä, oikaista tai täydentää tietojasi antamaasi biopankkisuostumukseen, tee vapaamuotoinen pyyntö, josta täytyy löytyä vähintään nämä tiedot: nimi, henkilötunnus, osoite, haluamasi tiedot, päivämäärä, allekirjoitus. Lähetä allekirjoitettu asiakirja kuoressa alla olevaan osoitteeseen (postimerkkiä ei tarvita):
Pohjois-Suomen biopankki Borealis
Oulun yliopistollinen sairaala
Tunnus 5001312
00003 VASTAUSLÄHETYS
Postimaksu on maksettu eikä postimerkkiä tarvita.
TULOSTETTAVAT ASIAKIRJAT:
Suomen biopankkilain ja 25.5.2018 voimaan astuneen EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti sinulla on oikeus:
Antaa biopankkisuostumus.
Tämä tarkoittaa, että annat luvan näytteesi ja tietojesi käyttöön lääketieteellisiin tutkimus- ja tuotekehityshankkeisiin.
Perua suostumuksesi tai antaa biopankkikielto.
Kielto kumoaa aiemmin annetun suostumuksen ja estää näytteiden ja tietojen käytön biopankkitoiminnassa jatkossa.
Saada pääsyn omiin tietoihisi, jolloin saat selvityksen
1. säilytämmekö sinusta otettuja näytteitä ja sinua koskevia tietoja,
2. mikä on säilyttämisen peruste (suostumus tai ilmoitusmenettely vanhojen näytteiden osalta),
3. mistä olemme saaneet tietojasi ja
4. mihin tutkimuksiin näytteitäsi ja tietojasi mahdollisesti on luovutettu.
Pyytää, että näytteesi tai tietojesi käyttöä rajoitetaan.
Pyytää tietojesi poistamista.
Tämä tarkoittaa, että sinusta biopankkiin tallennetut tiedot poistetaan. Yleensä ei kuitenkaan voida poistaa:
1. jo aikaansaatuja tutkimustuloksia,
2. näihin tuloksiin sisältyviä tietoja tai
3. muodostettuja tutkimusaineistoja, koska niiden säilyttäminen voi olla tarpeellista esimerkiksi jo tehtyjen tutkimusten oikeellisuuden todentamiseksi. Tältä osin säilytetään kuitenkin vain aivan välttämättömät tiedot.
Vastustaa tietojesi käsittelyä.
Tämä tarkoittaa, että saatuamme pyyntösi emme käsittele näytteitäsi tai tietojasi biopankissa. Pyyntö koskee kaikkien sellaisten tietojesi käsittelyä, joita biopankki hallinnoi suoraan itse (näyte- ja tietorekisteri, suostumusrekisteri ja koodirekisteri). Mikäli vanhoja näytteitä siirretään ilmoitusmenettelyllä biopankkiin, siirto ei koske sinun näytteitäsi tai tietojasi.
Pyytää tietojesi oikaisemista tai täydentämistä.
Tämä tarkoittaa, että haluat oikaista tiedoissasi havaitsemasi virheen tai täydentää puutteellisia tai epätarkkoja tietojasi.
EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisten oikeuksien käyttäminen on lähtökohtaisesti maksutonta. Rekisterinpitäjä (Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri) voi kuitenkin periä rekisteröidyltä kohtuullisen, pyynnön toteuttamisesta aiheutuvien hallinnollisten kustannusten mukaisen maksun.
Tietopyynnön lähettäminen biopankkiin
Näytteenantajana sinulla on oikeus tietää näytteistä määritetty terveydentilaa koskeva varmistettu tieto ja selvitys tiedon merkityksestä. Tietopyynnön voi tehdä alla olevalla lomakkeella. Voit palauttaa tietopyynnön postitse biopankkiin (postimerkkiä ei tarvita):
Pohjois-Suomen biopankki Borealis
Oulun yliopistollinen sairaala
Tunnus 5001312
00003 VASTAUSLÄHETYS
Voimme lähettää tarvitsemasi lomakkeen myös postitse. Lomakkeita voi tiedustella palvelunumerostamme 040 504 9025 (arkisin klo 9–15) tai sähköpostitse: biopankkiborealis@ppshp.fi
TULOSTETTAVA ASIAKIRJA:
Biopankkitoiminta perustuu biopankkilakiin ja se on tarkasti viranomaisten valvomaa.
Suomessa biopankkitoimintaa säätelevät erityisesti seuraavat lait:
Biopankkilaki
EU:n yleinen tietosuoja-asetus
Tietosuojalaki
Biopankkeja ohjaavat ja valvovat seuraavat viranomaiset:
Fimea
TUKIJA
Ovatko henkilötietoni suojassa?
Tutkijat käyttävät biopankkiaineistoja siten, että tutkittavien yksityisyyden suoja ja terveystietojen luottamuksellisuus eivät vaarannu. Biopankki käsittelee näytteitä ja tietoja salassa pidettävän tiedon tietoturvavaatimusten mukaisesti. Näytteenantajan nimi ja muut tunnistetiedot korvataan koodilla, jonka purkuavainta säilytetään erillään. Yksittäisen henkilön tunnistaminen koodatuista tiedoista on lähes mahdotonta.
Tunnisteellisia näytteitä tai tietoja voidaan luovuttaa poikkeustapauksissa vain, jos siihen on perusteltu tarve, kuten tarve yhdistää biopankin näytteisiin tai tietoihin muita, esimerkiksi tutkijan jo aiemmin keräämiä tietoja.
Näytteitä ja tietoja voidaan luovuttaa tutkimuksiin myös EU- ja ETA-alueen ulkopuolisiin maihin, jos tietyt edellytykset ja EU-tasoiset tietosuojavaatimukset täyttyvät. Tietosuoja turvataan koodaamalla näytteet ja tiedot sekä tekemällä tarkat sopimukset niiden käsittelystä.
Tietojen käsittelyperuste
Biopankin oikeus näytteiden ja niihin liittyvien tietojen käsittelyyn perustuu biopankkilakiin, henkilön antamaan biopankkisuostumukseen sekä EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen artiklan 6 1. kohdan alakohtaan e sekä artiklan 9 2. kohdan alakohtaan g. Tietojen käyttö tieteelliseen tutkimukseen perustuu lisäksi tietosuoja-asetuksen artiklan 9 2. kohdan alakohtiin i ja j.
Vanhojen näytteiden siirto biopankkiin
Vanhalla näytteellä tarkoitetaan näytettä, joka on otettu ennen biopankkilain voimaantuloa (1.9.2013) hoidon tai tieteellisen tutkimuksen yhteydessä. Biopankkilaissa on erityissäännös, jonka perusteella vanha näyte voidaan siirtää biopankkiin joko suoraan näytteenantajan suostumuksella tai tiedonantomenettelyn kautta. Vanhan näytteen ottanut taho voi antaa tiedonannon näytteensiirrosta henkilökohtaisella kirjeellä tai eräissä tapauksissa tiedotusvälineiden kautta julkaistavalla tiedotteella.
Tiedonantoon perustuvaa siirtoa ei tehdä, jos näytteenantaja kieltää siirron. Siirron tai jo siirrettyjen näytteiden käytön voi kieltää biopankin kieltolomakkeella.
OYS-ervan patologian vanhat diagnostiset näytekokoelmat (v. 1979 – 31.8.2013)
Biopankki Borealikseen on siirretty vuonna 2016 julkisella tiedonannolla sairaanhoitopiirien PPSHP, LSHP, LPSHP, Kainuun Sote ja Kiuru (nykyinen Soite) sekä niitä edeltäneiden julkisten terveydenhuollon yksiköiden toiminnassa kerätyt patologian diagnostiset arkistonäytteet vuodesta 1979 lähtien biopankkilain voimaantuloon 31.8.2013 saakka.
Äitiysneuvoloissa annetut näytteet (v. 1983 – 2016, 2017- 2021)
Suomen äitiysneuvoloissa vuosina 1983–2016 kerättyjä infektioseulontanäytteitä on siirretty THL:sta Biopankki Borealikseen lokakuussa 2017.
Näyteaineiston (Finnish Maternity Cohort, FMC) kartuttamista on jatkettu äitiysneuvoloissa Biopankki Borealiksen toimesta v. 2017–2021 FMC-suostumusasiakirjalla. FMC-suostumus koskee ainoastaan alkuraskauden seulontanäytteiden yhteydessä otettuja näytteitä ja on näyte- ja raskauskohtainen. Suostumus ei koske suostumuksen antajasta muualla terveydenhuollossa mahdollisesti otettuja ja otettavia näytteitä. FMC-suostumuksella kerättyjä näytteitä ei käytetä geenitutkimukseen.