Valtion tutkimusrahoitus (VTR)

Valtion rahoituksesta yliopistotasoiseen terveyden tutkimukseen on säädetty terveydenhuoltolaissa ja lain asetuksissa. Valtion tutkimusrahoitus annetaan Pohjois-Suomen yhteistyöalueen tutkimustoimikunnalle, joka myöntää rahoitusta tutkimushankkeisiin sille esitettyjen hakemusten perusteella.
Yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen tavoitteena tulee olla väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen terveydenhuollon palvelujärjestelmässä tehtävän korkeatasoisen ja vaikuttavan terveyden tutkimuksen kautta, terveydenhuollon laadun ja potilasturvallisuuden edistäminen sekä uuden tiedon tuottaminen ja huolehtiminen sen levittämisestä ja hyödyntämisestä terveydenhuollossa ja muualla yhteiskunnassa.
Tutkimushanke
VTR tulee käyttää hankkeistettuna, Pohteen toimintana sen omistamissa tai hallinnassa olevissa tiloissa tapahtuvaan yliopistotasoiseen tieteelliseen tutkimukseen. Hankkeen tulee muodostua yhdestä tutkimuskokonaisuudesta ja rahoitusta voi hakea yhdelle tai kahdelle vuodelle (optio).
Kutakin tutkimushanketta varten perustetaan K-projekti, jonne kulut kohdennetaan. Pohteen projektikuvaus/asettamispäätös -lomake löytyy Ilonasta.
VTR -haku vuodelle 2026
VTR -2026 hakuaika 4.4.2025-4.5.2025 klo 23.59
Yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen valtion rahoituksen hakeminen vuodelle 2026 Pohjois-Suomen yhteistyöalueella
Pohjois-Suomen yhteistyöalueen tutkimustoimikunta julistaa haettavaksi vuoden 2026 valtion tutkimusrahoitusta yliopistotasoiseen terveyden tutkimukseen.
Yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen tavoitteena tulee olla väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmässä tehtävän korkeatasoisen ja vaikuttavan terveyden tutkimuksen kautta, terveydenhuollon laadun, vaikuttavuuden ja potilasturvallisuuden edistäminen sekä uuden tiedon tuottaminen ja huolehtiminen sen levittämisestä ja hyödyntämisestä terveydenhuollossa ja muualla yhteiskunnassa. Lisäksi tavoitteena on kliinistä tutkimusta tekevän tutkijan urapolun tukeminen.
Yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen painoalueet vuosille 2024 – 2027:
- kliininen ja translationaalinen tutkimus;
- suuria tietoaineistoja hyödyntävien tutkimusmenetelmien saaminen terveydenhuollon käyttöön;
- terveydenhuollon ja palvelujärjestelmän vaikuttavuuden ja sen osana laadun ja asiakas- ja potilasturvallisuuden tutkimus;
- terveys- ja hyvinvointieroja kaventava palvelujärjestelmän kehittämistä tukeva tutkimus.
Yhteistyöalueen tutkimustoimikunta ohjaa painoalueille vähintään 50 prosenttia rahoituksesta asetuksen mukaisesti. Tutkimuksen painoalueiden määritelmät
Hakija
Hakijan täytyy olla työsuhteessa terveydenhuollon toimintayksikköä ylläpitävään hyvinvointialueeseen, valtion mielisairaalaan tai sosiaali- ja terveysministeriön voimassa olevalla asetuksella säädettyyn palvelujen tuottajaan.
Hänen täytyy olla
- yksikön päätoiminen tai osa-aikainen (väh. 20 %) työntekijä tai
- yksikön sivuvirkaan (väh. 20 %) otettu yliopiston professori tai opettaja.
- hakijan vuosittaisen työajan tulee STM:n asetuksella säädetyssä terveydenhuollon palveluntuottajan yksikössä ylittää 40%. Toimikunnalle tulee toimittaa erillinen selvitys hankkeen käytännön toteutuksesta ja hallinnollisista vastuista.
Tutkimusrahoituksen hakijan on oltava tosiasiallisesti työ- tai virkasuhteessa yhteistyöalueen VTR-kelpoisessa hakijaorganisaatiossa rahoituksen käyttöaikana. Hakija ei voi olla eläkkeelle siirtynyt tai rahoituskauden aikana eläköityvä henkilö eikä affiliaatio-/ asiantuntijasopimuksella tutkimusyhteistyötä tekevä tutkija. Päätöksen hakukelpoisuudesta tekee tutkimustoimikunta.
Kokoaikaisesti virka-/työvapaalla (pl lakisääteiset poissaolot) oleva ei voi olla hakijana eikä hänelle voida myöntää VTR-rahoitusta, koska työssäolon ehto ei täyty.
Tutkimusrahoituksen hakeminen
Pohjois-Suomen yhteistyöalueella toimivat tutkijat voivat hakea tutkimusrahoitusta enintään 80 000 euroa/hanke. Kultakin hakijalta ja hankkeelta voi tulla vain yksi hakemus. Rahoitusta voi hakea yhdelle tai kahdelle vuodelle (optio). Rahoituksen myöntäminen toiselle vuodelle edellyttää raporttia tutkimuksen edistymisestä ja aiemmin myönnetyn rahoituksen käytöstä.
Haku tehdään Tutkijan sähköisessä palvelussa Nestorissa, alla kirjautumisohjeet ja linkki. Haku avautuu 4.4.2024 ja haku päättyy 4.5.2025 klo 23.59.
Kirjaudu Nestoriin: https://tutkimus.pohde.fi/login
Valitse ensin asiointirooli
- jos olet Pohteen ulkopuolinen henkilö tai sinulla on tarkoitus käyttää Nestoria myös Pohteen sisäverkon ulkopuolelta, valitse suomi.fi -tunnistautuminen
- pelkästään Pohteen sisäverkkoa käyttävät kirjautuvat Pohde-tunnuksilla
Kirjaudu jatkossa aina valitsemallasi asiointiroolilla!
Tutkimusrahoitushakemus
Tutkimusrahoitusta on mahdollista hakea yhdestä seuraavista viidestä kategoriasta:
- Terveydenhuollon menetelmien sekä hoito- ja palveluketjujen vaikuttavuuden tutkimus, erityisesti hoidon priorisointiin liittyvät hankkeet
- Tulevaisuuden dataintensiivisten tutkimusmenetelmien saaminen terveydenhuollon käyttöön
- Kliininen ja translationaalinen terveystieteellinen tutkimus
- Start up -rahoitus ja tutkijan urapolun tukeminen, post doc -toimet. Hakijan tulee olla post doc- tai dosenttitason tutkija, jonka väitöksestä on korkeintaan 10 vuotta.
- Alueelliset ja pienten erikoisalojen tutkimushankkeet sekä terveys- ja hyvinvointieroja kaventavan palvelujärjestelmän kehittämistä tukeva tutkimus.
Tutkimussuunnitelman pituus on enintään viisi sivua. Ylimeneviä sivuja ei oteta arviointiin mukaan.
Tutkimuspalveluyksikössä tulostetaan hakijan JULKI-järjestelmään kirjatut tieteelliset julkaisut vuosilta 2022–2024. Hakija tarkistaa hänelle lähetettävän julkaisuluettelon. Mikäli tarkistettua julkaisuluetteloa ei palauteta tutkimustoimikunnalle määräajassa, rahoitushakemusta ei oteta käsittelyyn.
Tutkimustulosten raportointi ja vuodelle 2026 myönnetty optiorahoitus
Tutkimustoimikunta raportoi STM:lle rahoituksen käytöstä vuosittain.
Vuodelle 2026 myönnetty optiorahoitus edellyttää raporttia hankkeen edistymisestä, mistä toimikunta lähettää erillisen pyynnön hankkeen vetäjille syyskuussa 2025. Raportti tulee toimittaa tutkimustoimikunnalle tutkimustoimikunta@pohde.fi myöhemmin annettavien ohjeiden mukaisesti. Tutkimustoimikunta tekee päätökset optiorahoituksen myönnöstä raportin perusteella. Mikäli hakijalle on jo myönnetty optiorahoitus vuodelle 2026, nyt avattavaan hakuun ei tarvitse osallistua eikä ilmoittaa mitään.
Hakemusten käsittely ja päätökset
Hakemukset käsitellään Pohjois-Suomen yhteistyöalueen tutkimustoimikunnassa syys-marraskuussa. Tutkimustoimikunta tarkastaa hakemusten tietojen oikeellisuuden. Hakuohjeista poikkeaminen johtaa hakemuksen hylkäämiseen. Puutteellisia hakemuksia ei oteta käsittelyyn. Hakuaika on ehdoton. Hakuajan jälkeen toimitettuja hakemuksia ei oteta käsittelyyn.
Tutkimustoimikunta tekee lopullisen rahoituspäätöksen. Päätös on rahoituksen määrän osalta ehdollinen ja vahvistetaan vasta kun sosiaali- ja terveysministeriö ilmoittaa vuodelle 2026 myönnettävän tutkimusrahoituksen määrän Pohjois-Suomen yhteistyöalueelle.
Rahoituksen käyttö
VTR-rahoituksen käytölle on oma erillinen ohje. Tutkimusrahoitusta voidaan käyttää tutkimuksen suoriin kuluihin, kuten tutkijoiden ja muun tutkimushenkilöstön palkkaukseen sekä palveluiden, laitteiden ja tarvikkeiden hankintaan ja kongressimatkoihin, jos tutkija pitää tilaisuudessa esityksen tai toimii puheenjohtajana. Rahoitusta voi myös käyttää koulutustilaisuuksiin silloin, kun koulutus liittyy tutkimuksen menetelmien oppimiseen ja hallintaan.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella projektin kirjanpitoa voi seurata intranetistä.
Käyttämättä jäänyt rahoitus on palautettava.
VTR-info 3.4.2025 esitysdiat: VTR info vuoden 2026 haku
Tallenne VTR-infotilaisuudesta 3.4.2025: VTR-info 3.4.2025 tallenne
Lisätiedot:
Tutkimuspäällikkö Minna Mäkiniemi
puh. 08 315 5181, 040 773 1529
minna.makiniemi@pohde.fi
Tutkimuskoordinaattori Kirsti Hagelberg
puh. 08 315 4771, 050 524 9965
kirsti.hagelberg@pohde.fi
- Tutkimusrahoitusta voidaan käyttää tutkimuksen suoriin kuluihin, kuten tutkijoiden ja muun tutkimushenkilöstön palkkaukseen sekä palveluiden, laitteiden ja tarvikkeiden hankintaan sekä kongressimatkoihin, jos tutkija pitää tilaisuudessa esityksen tai hänellä on posteri, osallistuu aktiivisesti kongressin järjestelyihin (esim. on osa puheenjohtajistoa tai facultya).
- Rahoitusta voi myös käyttää koulutustilaisuuksiin silloin, kun koulutus liittyy tutkimuksen menetelmien oppimiseen ja hallintaan.
- Hankintojen osalta tulee noudattaa hankintalakia ja oman organisaation yleisiä hankintaohjeita sekä huomioida kilpailuttamisrajat ja hankintaoikeudet.
- Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen yleiset hankintaohjeet löytyvät intranetistä.
- Hankerahaa voi käyttää vain siihen hankkeeseen johon se on myönnetty.
- Hankeraha on käytettävissä hankkeelle myönnetyn hankekauden ajan. Myönnetyn hankekauden pituutta ei voi muuttaa eikä hankebudjettia ylittää.
- Kaikille tutkimushankkeeseen palkattaville työntekijöille tehdään palvelussuhde Pohteelle eli he ovat käytännössä Pohteen työntekijöitä. Näin ollen tutkimushankkeessa töitä tekeviä henkilöitä koskettaa Pohteen työntekijöitä koskevat säännöt ja oikeudet.
- Tutkimusrahoituksella palkattavien henkilöiden työsuhteet ovat aina määräaikaisia ja korkeintaan tutkimushankkeen mittaisia. Työsuhteen määräaikaisuuden perusteena on tutkimushankkeen määräaikaisuus.
- Rahoituksen saanut hyvinvointialueen henkilökuntaan kuuluva tutkija (ml. OYS:n sivuvirkainen viranhaltija) toimii kokopäiväisenä tai osa-aikaisena tutkijana vapautettuna omasta tehtävästään. Tutkija on työsuhteessa Pohteeseen eikä virkavapautta erikseen anota (tällöin mm. loma-, eläke- ym. edut säilyvät).
- Tutkimusvapaan ajankohta sovitaan vastuuyksikköpäällikön kanssa, joka harkitsee sijaisen palkkaamisen. Määräaikainen työsuhde tehdään tutkija -tehtävänimikkeellä.
- Pohteen ulkopuolisille tutkijoille tehdään työsopimus Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa. Osa-aikaisuusjärjestelyillä voidaan huolehtia siitä, että palvelusuhde omaan organisaatioon säilyy katkeamattomana. Yhteistyöalueen muut VTR-rahoitusta saavat organisaatiot voivat soveltuvin osin noudattaa Pohteen ohjeistusta.
- Tutkimushenkilöstön palkkauksen perustana on korkeintaan viranhaltijan/työntekijän oman viran tai toimen tehtäväkohtainen palkka. Palkkauksen tulee vastata tutkimuksessa tehtävän työn vaatimustasoa. Tehtäväkohtaisen palkan lisäksi maksetaan mahdollista työkokemuslisää (3% tai 8%), mutta ei henkilökohtaista lisää, joka on sidottu oman viran/toimen hoitoon.
Pohteella VTR-palkkauksella tutkimustyötä suorittavien tutkijoiden tehtäväkohtaiset palkat 1.6.2024 alkaen
Professori 6 282,20 €/kk
Dosentti 5 683,13 €/kk
Tohtorin tutkinto/väitellyt 4 991,30 €/kk
Ei-väitellyt, erikoislääkäri/erikoishammaslääkäri 4 742,11 €/kk
Ei-väitellyt, lisensiaatin tutkinnon suorittanut 4 278,32 €/kk
Ei-väitellyt, maisterintutkinnon suorittanut 3 027,69 €/kk
- Lääketieteen kandidaatin tutkinto katsotaan alemmaksi akateemiseksi loppututkinnoksi (4. vsk suoritettu). Hankkeeseen palkatulle lääketieteen kandidaatille palkka maksetaan lääkärisopimuksen ko. asianomaisen hinnoittelukohdan mukaan ja samaa palkan määrityksen perustetta voidaan käyttää myös muiden tiedekuntien välitutkinnon suorittaneisiin. Lääketieteen kandidaatti tai muu alemman korkeakoulututkinnon suorittanut voidaan palkata tutkija- tai tutkimusassistentti-nimikkeellä, jolloin palkka on 2 762,51 €/kk.
- Henkilölle, jolla ei ole akateemista loppututkintoa (vähintään maisterin tutkinto tai siihen verrattava ylempi korkeakoulututkinto), käytetään tehtävänimikettä tutkimusapulainen, jolloin palkka on 2 044,73 €/kk. Muun tutkimushenkilöstön palkkauksessa noudatetaan HYVTES:n ehtoja.
Itsenäistä työtä tekevät tutkijat
- Tutkimustyön itsenäisen luonteen vuoksi kokopäivätyötä tekeville itsenäisille tutkijoille ei laadita työvuorosuunnitelmaa, eikä heille saa aiheutua tutkimustyöstä johtuvaa korvattavaa lisä- tai ylityötä tutkijajakson aikana.
- Osa-aikaisesti tutkimustyötä tekeville on tehtävä työaikasuunnitelma, mutta heillekään ei voida maksaa yli- tai lisätyökorvauksia tutkimusrahoituksesta.
- VTR-rahoitusta saava tutkija voi halutessaan päivystää Pohjois-Suomen yhteistyöalueella tutkijakausien aikana. Päivystysajan palkka on henkilön oma varsinainen palkka kaikkine palkkatekijöineen. Tätä varten osaamiskeskuksissa tehdään tutkijajakson rinnalle lyhytaikainen palvelujakso päivystyksen ajalle.
- Osa-aikaista tutkimustyötä tekevän työpanoksen jakaantumisesta tutkimustyön ja palvelutuotannon välillä sovitaan hankejohtajan ja kyseisen toimialueen palvelualuejohtajan kanssa. Palkkakustannukset jakaantuvat tutkimusrahoituksen ja palvelutuotannon välillä työmäärien mukaisessa suhteessa.
Muu tutkimushankkeessa työskentelevä henkilöstö
- Henkilöstöä palkattaessa saadaan käyttää vain nimikkeitä, jotka sisältyvät HYVTES:n palkkahinnoitteluun ja joille on Pohteella vahvistettu kelpoisuusehdot.
- Voimassa olevat suosituspalkat löytyvät Ilonasta. HYVTES:n piiriin kuuluville maksetaan työkokemuslisää ja henkilökohtaista lisää kunnallisten sopimusmääräysten mukaan.
- Tutkimusta avustava henkilöstö kuuluu työajan seurannan piiriin. Mikäli tutkimustyö on päätoimista eikä tutkimuksen kannalta ole tarvetta esimerkiksi yö- tai viikonloppuvarallaolojen käyttöön, suositellaan ensisijaisesti yleistyöajan käyttämistä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää jaksotyöaikaa. Työnantaja vastaa työvuorosuunnitelmien laatimisesta. Käytännön järjestelyistä on sovittava asianomaisen yksikön hoitotyön esihenkilön tai ylihoitajan kanssa.
- Tutkimushankkeissa työskentelevän hoitohenkilöstön työaika voidaan suunnitella 3 tai 6 viikon jaksoon. Toimistotyöaikaa ja yleistyöaikaa tekeville vahvistetaan viikoittainen säännöllinen työaika työpäivittäin ja tämän toteumaa on seurattava viikoittain.
- Mikäli tutkimustyö toteutetaan oman päätoimen ohella, on noudatettava päätoimen mukaista työaikaa.
Palkan määräytyminen vähäisissä ja kertaluontoisissa työsuorituksissa
Pohteen henkilökuntaa voidaan asianomaisen esimiehen kanssa erikseen sopien käyttää tilapäisesti tutkimushankkeissa, mikäli suoritettava työmäärä on pieni ja tehtävä on tilapäisluontoinen, ja se voidaan toteuttaa työvuorosuunnitelmaa muuttamalla. Palkkaus määräytyy tällöin oman tehtäväkohtaisen palkan mukaan ja tavanomaisia HYVTES:n lisä- ja ylityökorvauksia noudattaen. Korvaukset maksetaan asianomaisen tutkimushankkeesta sen projektitunnusta käyttäen.
- Kaikissa VTR-rahoitusta koskevissa laskuissa käytetään vastuuyksikkönumeroa 15155 (VTR-projektit) ja K-projektitunnusta.
- Mikäli tutkimushankkeella ei ole projektitunnusta, tulee sitä varten täyttää projektikuvauslomake, joka lähetetään sähköpostilla tutkimuspalvelut@pohde.fi
- Kaikki laskut käsitellään sähköisessä P2P-ohjelmassa ja matkalaskut M2-matkahallintajärjestelmässä.
- Hankelaskut hyväksyy tutkimuspalveluiden vastuualuepäällikkö.
Laskutusosoite
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Järjestämistoiminnot
OVT-tunnus: 003732213262110
PL 5016
02066 DOCUSCAN
Viitteeksi laskuihin: vastuuyksikkö, projektinumero ja laskun tarkastaja
Verkkolaskujen välitystiedot
Verkkolaskuoperaattori: Telia Finland Oyj/CGI Suomi Oy
Välittäjän tunnus: 003703575029
Laskun vastaanottajan verkkolaskuosoite: Järjestämistoiminnot,
OVT-tunnus: 003732213262110
Viitteeksi laskuihin: vastuuyksikkö, projektinumero ja laskun tarkastaja
Hankerahoituksella tehtävät hankinnat
- Valtion tutkimusrahoitusta voi käyttää vain tutkimuksen suoriin kuluihin ja niihin liittyviin hankintoihin.
- Hankinnoissa on noudatettava Pohteen hankintaohjeistusta.
Hankerahoituksella tehtävät matkat
- Valtion tutkimusrahoituksella voidaan rahoittaa tutkimukseen liittyviä matkakustannuksia, esim. kongressimatkoja, jos tutkija pitää tilaisuudessa esityksen tai toimii puheenjohtajana.
- Rahoitusta voi myös käyttää koulutustilaisuuksiin silloin, kun koulutus liittyy tutkimuksen menetelmien oppimiseen ja hallintaan.
- Matkakustannusten korvauksissa noudatetaan Pohteen virkamatkoihin ja työtehtäviin liittyvästä matkustamisesta annettuja ohjeita.
Laitteet ja kestokulutustarvikkeet
- Valtion tutkimusrahoitusta voidaan käyttää suoriin tutkimuskuluihin. Huomioon otettavia kuluja ovat mm. huolto-, korjaus- ja varaosien hankintakulut sekä laitteen vaatimat reagenssikulut ja laitteen ylläpitämiseksi tarvittava henkilötyö.
- Tietotekniset laitteet tulee hankkia Pohteen Tietohallinnon kautta.
- Hankittavat tutkimuslaitteet tulevat lähtökohtaisesti kokonaan Pohteen omistukseen ja ne sijoitetaan Pohteen omiin tai sen hallinnoimiin tiloihin.
Tutkimushankkeen vastuullisena henkilönä toimii VTR-rahoituksen hakija. Vastuullisen henkilön tulee olla tohtorin tutkinnon suorittanut henkilö.
Vastuullisen henkilön tehtävänä on vastata kokonaisvaltaisesti tutkimushankkeen toteuttamisesta ja toimia esim. hankkeessa työskentelevien toiminnallisena esimiehenä. Hänen tulee mm. huolehtia, että:
- tutkimushankkeella on ennen tutkimuksen aloittamista hankitut ja tutkimuksen aikana tarvittaessa asianmukaisesti päivitetyt tutkimusluvat
- tutkimushanke toteutuu hankesuunnitelman mukaisesti suunnitellun talousarvion puitteissa, tutkimushankkeessa noudatetaan tutkimustoimintaa koskevaa lainsäädäntöä, hyvän kliinisen tutkimustavan periaatteita ja tutkittavan asemaa koskevia kansallisia ja kansainvälisiä määräyksiä
- kaikissa julkaisuissa mainitaan tutkimuksen tekopaikkoina asianomaiset Pohteen, MRC:n ja lääketieteellisen tiedekunnan yksiköt
- kaikilta tutkimushankkeen toteuttamiseen osallistuvilta on saatu tarvittavat salassapito- ja vaitiolositoumukset
- tutkimushankkeen edistymisestä annetaan pyydettävät selvitykset ja tutkimusryhmän saavuttamista tuloksista ja määrärahan käytöstä raportoidaan Pohteen antamien ohjeiden mukaisesti
- tutkimusryhmässä noudatetaan kaikkia Pohteella voimassa olevia ohjeita ja määräyksiä
Tutkimushankkeen henkilöstö- ja taloushallinto hoidetaan keskitetysti tutkimuspalveluissa (mm. työsopimukset, laskujen hyväksyntä).
Vastuullisen henkilön tulee tehdä ilmoitus tutkimustoimikunnalle, mikäli vastuullista henkilöä on tarve vaihtaa.
Rahoitus ulkomailla tehtävää tutkimustyötä varten
Rahoitusta ulkomailla tehtävää tutkimustyötä varten tai ulkomailta tulevien tutkijavierailujen matka- ja asumiskustannuksiin voi anoa erikseen tutkimustoimikunnalta. Haku on jatkuva.
- Rahoitusta voi hakea enintään kuusi (6) kuukautta kestävää ulkomailla tehtävää tutkimustyötä varten.
- Rahoituksella katetaan tutkijan palkkakustannuksia vierailun aikana.
- Ulkomailla tehtävää tutkimustyötä varten rahoitusta voivat hakea lääketieteen lisensiaatin tai muun ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet tutkijat. Hakijoilta edellytetään vakinaista virka- tai työsuhdetta VTR-kelpoiseen organisaatioon.
- Tutkija toimii kokopäiväisenä tutkijana vapautettuna omasta virastaan tai tehtävästään eikä virkavapautta erikseen anota. Tällöin loma-, eläke- ym. edut säilyvät.
- Rahoituksen saanut sopii kirjallisesti vierailun ajankohdan esimiehensä kanssa.
- Pohteessa tutkijan palkkakustannukset vierailun aikana maksetaan tutkijan K-projektilta, jonne hänelle tehdään tutkijatyösopimus ko. ajalle. Rahoitus palkkakustannuksiin maksetaan tutkijan K-projektille.
Palkkausta varten varatun määrärahan tulee sisältää kaikki henkilöstömenot sivukuluineen
- Peruspalkkaan lisätään lomaraha, mahdolliset työkokemuslisät ja mahdollinen määrävuosilisä, ei kuitenkaan henkilökohtaisia lisiä.
- Sosiaali- ja eläkevakuutusmaksuihin varataan 23,94 % palkkamäärärahan loppusummasta.
- Käyttämättä jäänyt rahoitus tulee palauttaa.
Tutkijoiden tehtäväkohtaiset palkat 1.6.2024 alkaen
Professori 6 282,20 €/kk
Dosentti 5 683,13 €/kk
Tohtorin tutkinto/väitellyt 4 991,30 €/kk
Ei-väitellyt, erikoislääkäri/erikoishammaslääkäri 4 742,11 €/kk
Ei-väitellyt, lisensiaatin tutkinnon suorittanut 4 278,32 €/kk
Ei-väitellyt, maisterintutkinnon suorittanut 3 027,69 €/kk
Rahoitus ulkomailta tulevien tutkijavierailujen matka- ja asumiskustannuksiin
Ulkomaisen tutkijavierailijan hakemus matka- ja asumiskustannuksiin löytyy kohdasta Kansainvälisten tutkijavierailujen hakemuslomakkeet ja tarvittavat liitteet.
- Rahoituksen hakijana toimii VTR-tutkimusryhmän johtaja ja rahoitusta voidaan myöntää enintään 5 000 euroa / vierailu / tutkimusryhmä.
- Liitteiksi hakijat toimittavat vapaamuotoisen palvelualueen johtajan lausunnon vierailun merkityksestä yksikön kannalta sekä vierailijan ansioluettelon.
- Käyttämättä jäänyt rahoitus tulee palauttaa.
Lisätiedot
Tutkimuskoordinaattori Kirsti Hagelberg
puhelin 08 315 4771, 050 524 9965
kirsti.hagelberg@pohde.fi
Tutkimuspäällikkö Minna Mäkiniemi
puhelin 08 315 5181, 040 773 1529
minna.makiniemi@pohde.fi
Hakemusten lähettäminen
Ensisijaisesti sähköpostitse allekirjoitettuina pdf-tiedostoina ja liitteet joko pdf- tai Word-tiedostoina sähköpostiin:
tutkimustoimikunta@pohde.fi
tai jos tämä ei ole mahdollista, postitse osoitteella:
Pohjois-Suomen yhteistyöalueen tutkimustoimikunta
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Tutkimuspalveluyksikkö
PL 10, 90029 OYS
Hakemuslomakkeet
Kansainvälisten tutkijavierailujen rahoituksen hakemuslomake palkkakustannuksiin
Ulkomaisen tutkijavierailijan hakemus matka- ja asumiskustannuksiin
Tarvittavat liitteet / Rahoituksen hakeminen matka- ja asumiskustannuksiin
- Palvelualueen johtajan lausunto vierailun merkityksestä yksikön kannalta
- Vierailijan ansioluettelo
- Rahoituksen käyttöä seurataan joka vuosi ja Pohjois-Suomen yhteistyöalueen tutkimustoimikunta raportoi siitä sosiaali- ja terveysministeriölle.
- Määrärahoja koskevien tili-, kirjanpito- ja seurantajärjestelmien tulee olla yksiköissä sellaiset, että opetus- ja tutkimusmäärärahan kohdentamista ja käyttöä voidaan seurata ja että siitä voidaan raportoida.
- Tutkimusyksiköt seuraavat itse omia hankkeitaan osana tavanomaista talousseurantaansa. Tutkimuspalvelut toimittaa pyydettäessä projektin kirjanpitoraportin tutkimusryhmälle.
- Monivuotisessa hankkeessa hankejohtaja on velvollinen pyydettäessä tekemään tutkimustoimikunnalle osoitetun selvityksen vuosittain tutkimuksen edistymisestä. Huonosti edistynyt tutkimus voidaan keskeyttää.
- Käyttämättä jäänyt tutkimusrahoitus tulee palauttaa tutkimustoimikunnalle.
- Rahoituksen käyttöaika on myöntövuosi ja seuraava vuosi.
Tutkimustoimikunnan tehtävänä on määritellä yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen painoalueet ja tavoitteet neljäksi vuodeksi eteenpäin. STM tekee päätöksen rahoituksesta neljäksi vuodeksi kerrallaan. Päätös perustuu tutkimustoiminnan painoalueiden ja tavoitteiden toteutumiseen sekä tutkimuksen laatuun, määrään ja tuloksellisuuteen edellisellä nelivuotiskaudella.
Kokouspäivät
Kokouspäivät 2024
13.3.2024 klo 10
27.5.2024 klo 14
9.10.2024 klo 10
20.11.2024 klo 10
Jäsenet
Hallitus nimitti 20.12.2022/§ 520 Pohjois-Suomen yhteistyöalueen tutkimustoimikunnan varsinaiset jäsenet 1.1.2023 alkaen jäljellä olevalle nelivuotiskaudelle 2020–2024
Varsinaiset jäsenet
- Jani Tikkanen, tutkimus- ja opetusjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, puheenjohtaja
- Miia Turpeinen, professori, yliopistosairaalan johtaja, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, varapuheenjohtaja
- Merja Meriläinen, johtajaylihoitaja, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
- Pasi Eskola, hallintoylilääkäri, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
- Pasi Parkkila, kehitysjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
- Raisa Serpi, johtaja, Biopankki Borealis
- Jyri J. Taskila, johtajaylilääkäri, Lapin hyvinvointialue
- Anna Hakalahti, erikoislääkäri, Kainuun hyvinvointialue
- Katja Virta, johtajaylilääkäri, Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Varajäsenet seuraavassa sijaantulojärjestyksessä:
- Katri Vuopala, ylilääkäri, Lapin hyvinvointialue
- Terhi Nevala, johtajaylilääkäri, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
- Eeva-Riitta Savolainen, professori, Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitos kyNordlab
- Leena Pimperi-Koivisto, sosiaalijohtaja, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Puheenjohtaja
Jani Tikkanen, tutkimus- ja opetusjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Esittelijä
Minna Mäkiniemi, tutkimuspäällikkö, puh. 08 315 5181
Sihteeri
Kirsti Hagelberg, tutkimuskoordinaattori, puh. 08 315 4771