Takaisin

Neurologinen kuntoutus

Neurologisella kuntoutuksella tutkitaan ja kuntoutetaan erilaisia neurologisia toimintakyvyn ongelmia, jotka voivat liittyä keskushermoston sairauksiin, vaikeaan vammaan kuten aivovammaan tai spastisiteettiin.

OYSin neurologisen kuntoutuksen yksikkö kattaa erilaisten keskushermoston sairauksien ja vammojen aiheuttamien toimintakyvyn ongelmien tutkimuksen ja kuntoutuksen suunnittelun. Esimerkiksi aivo- ja selkäydinvammat, synnynnäiset keskushermoston vauriot, hankalat lihassairaudet, neurologiset sairaudet (MS-tauti, narkolepsia, myastenia), aivokasvaimet, aivoverenkierron häiriöt ja spastisiteetti voivat vaikuttaa henkilön toiminta- ja työkykyyn heikentävästi.

Neurologiseen kuntoutukseen tullaan lääkärin lähetteellä. OYSin neurologisen kuntoutuksen toiminta jakautuu synnynnäisten, perinnöllisten tai hankinnaisten neurologisten sairauksien, häiriöiden ja vaikeiden keskushermoston vammojen kuntoutukseen, spastisiteetin hoitoon ja aivovammakuntoutukseen. Jokaisesta kuntoutusprosessista voi lukea tarkemmin alempaa sivulta löytyvistä alasvetovalikoista.

Neurologista kuntoutusta tarvitseva potilas tutkitaan aina moniammatillisesti. Potilaan toimintakyvyn eri osa-alueita arvioivat tarpeen mukaan sairaanhoitaja, toiminta-, fysio- ja puheterapeutti, psykologi, neuropsykologi, kuntoutusohjaaja ja lääkäri. Ammattilaisten havaintojen perusteella potilaan kuntoutustarve arvioidaan kokonaisvaltaisesti ja kuntoutus suunnitellaan yksilöllisesti.

Kuntoutus voi rakentua esimerkiksi oireenmukaisesta lääkehoidosta, neuropsykologisesta ohjauksesta ja -kuntoutuksesta, fysio- ja toimintaterapiasta sekä ammatillisesta kuntoutuksesta. Kuntoutusmuodot voivat olla pitkäkestoisiakin ja jatkua useita vuosia. Kuntoutuksen tavoitteena on mahdollistaa potilaalle mahdollisimman itsenäinen ja mielekäs elämä yksilöllisen tilanteen mukaan.

Neurologisen kuntoutuksen osa-alueet

Kuntoutumistalo - Neurologiset sairaudet