Hanna Komulainen, kliinisen hoitotyön asiantuntija
Mitä teet työksesi?
Työskentelen kliinisen hoitotyön asiantuntijana osastohoitotyön alueella. Työ on jaettu asiantuntijatehtäviin ja kliiniseen hoitotyöhön. Asiantuntijan tehtävät sijoittuvat näyttöön perustuvan terveydenhuollon jokaiselle osa-alueelle. Olemme mukana eri työryhmissä tai koordinoimassa erilaisia kehittämisprojekteja, organisoimme koulutuksia (esim. hoitotyön työpajat), tiivistämme tietoa (esim. teoreettisen viitekehyksen kokoamisessa kehitysprojektien yhteydessä tai näyttövinkki- ja hoitosuositustyöryhmissä mukana ollen) sekä olemme mukana näytön levittämis- ja käyttöönottovaiheessa. Asiantuntijoina meillä on jokaisella omat asiantuntijuusalueet ja minulla ne ovat vajaaravitsemus ja kuntoutumista edistävä hoitotyö. Olen myös paljon mukana osastohoitotyön perehdytyksen kehittämisessä. Kliinisen hoitotyön osuudessa työskentelen yksiköissä hoitotyön parissa. Kaikin puolin työ on monipuolista ja antoisaa.
Mitä työpäiväsi pitävät sisällään?
Asiantuntijapäivissä on mm. paljon yhteistyöpalavereja, erilaisten teemojen ympärillä tapahtuvaa organisointia ja suunnittelua. Eteenpäin mennään kovalla vauhdilla kehittämistyössä ja se on näkynyt kalenterissa. Ne täyttyvät yleensä nopeasti. Jos ihan lähiaikojen konkreettisia aiheita tarkastelee, niin eniten päivissä näkyvät teemat ovat perehdytys, hoitotyön kirjaaminen, hoitotyön työpajat, osaamisen kartoittaminen ja erilaisten toimintaprosessien sekä toimintamallien tarkastelu/työstäminen. Asiantuntijatyö ei sijoitu yhteen osaamiskeskukseen vaan olemme mukana kehitystyössä myös uudella hyvinvointialueella enenevissä määrin. Kliinisen hoitotyön osuudessa työskentelen sairaanhoitajan tehtävässä eri kirurgian osastoilla.
Miten päädyit nykyiseen työtehtävään?
Minulla on pisin työkokemus plastiikka ja urologisella osastolla, jossa toimin sairaanhoitajana n-. 10 vuotta ja 4 vuotta apulaisosastonhoitajana. Vuonna 2020 tuli silloiselle operatiiviselle tulosalueelle auki kliinisen hoitotyön asiantuntija ja hain sitä paikkaa. Olen 2018 valmistunut terveystieteiden maisteriksi terveyshallintotieteen puolelta ja 2019 aloitin jatko-opinnot työn ohella. Työ ja työn kehittäminen ovat aina kiinnostaneet minua, koen että asiantuntijatehtävässä pääsen toteuttamaan tätä kiinnostuksen kohdetta ja saan siihen liittyvää työkokemusta. Jatko-opinnot ovat hallintotieteen puolella, sieltä saa paljon eväitä nykyiseenkin tehtävään.
Mikä työssäsi on kiinnostavinta?
Muutos: Meillä on kautta linjan ollut paljon muutoksia terveydenhuollon piirissä ja organisaatiossa niiden tahti on viime vuosina ollut valtana. Muutosta pitää olla, jotta pystymme vastaamaan nyt ja tulevaisuudessa siihen tarpeeseen, mihin terveydenhuollon pitää vastata.
Kehittäminen /Kehittyminen: Tämä seuraa muutosta. Organisaation, palvelujen, toimintojen ja jokaisen meistä tulee kehittyä, jotta työmme säilyy mielekkäänä ja sen tavoitteet yhteiskunnallisessa mielessä voidaan saavuttaa. Tietotulva ja tiedon vaihtumisen nopeus ovat valtavia nykypäivänä, mikä haastaa tasapainottelua toimintamallien ja itsensä kehittämistä. Toimintamallissa on voinut jo tapahtua muutosta, kun sen kehittämistyö valmistuu ja yksilönä pystyykö omaksumaan uutta tietoa siinä nopeudessa, missä sitä tällä hetkellä tulee?
Miten palaudut töistä?
Näin ruuhkavuosien aikaan tämä on vähän tuntematon käsite, mutta harrastan erilaisia liikuntalajeja kuten salibandy, pesäpallo, laskettelu ja kuntosalilla käynti. Meillä on myös päivittäinen ulkoiluttaja talossa, joka kultaisen noutajan innokkuudella vie palvelusväen joka päivä ulos. Musiikki on tärkeää elämässä monessa eri muodossa ja olen sekaantunut myös naisten valmiusliiton toimintaan enenevissä määrin viime aikoina.