Traumatologia
Traumatologialla hoidetaan tapaturmissa loukkautuneita ihmisiä hyvin laaja-alaisesti. Valtaosa potilaista tulee akuutisti päivystyksen kautta.

Traumatologialla hoidetaan tapaturmien seurauksena syntyneitä vammoja. Yleisimmin traumatologian potilaaksi päädytään lantion, lonkan tai nilkan murtuessa, jonkin jalan luun katketessa tai monivamman vuoksi. Useimmat potilaat saapuvat päivystyksellisesti tai vaihtoehtoisesti sairaalasiirtoina muista alueen keskussairaaloista tai kauempaakin Suomesta. OYSista löytyy erikoisosaamista hoitamaan vaativiakin vammoja, kuten avomurtumia tai lantiomurtumia, joiden hoitaminen ei ole kaikkialla mahdollista.
Päivityksessä saadun hoidon jälkeen potilas kuljetetaan osastolle. Potilaan voinnin salliessa leikkaus pyritään tekemään mahdollisimman pian. Avomurtuma leikataan yleensä heti ja vanhusten lonkkamurtumat 24-tunnin sisällä komplikaatioiden välttämiseksi. Esimerkiksi nilkka- tai säärimurtumassa leikkausta voidaan kuitenkin tarkoituksella odotuttaa. Odottamalla pyritään minimoimaan turvotuksen aiheuttama tulehdusriski.
Leikkauksen jälkeen potilas on osastolla usein muutaman päivän, riippuen leikkauksesta ja vamman laadusta. Monivammapotilaat voivat olla osastolla pidempään. Osastolta potilas siirretään jatkokuntoutuspaikkaan.
OYSin traumapuolella ei ole omaa kuntoutusta, vaan jatkokuntoutuspaikkana toimii potilaan tilasta ja vammasta riippuen terveyskeskuksen osasto, kaupunginsairaala tai oma koti yhdistettynä fysioterapiaan. Potilaat käyvät traumapoliklinikalla ensimmäisessä kontrollissa noin 6 viikon kuluttua leikkauksesta. Kontrollissa tarkastellaan paranemista, murtuman luutumista ja asentoa.
Hoidon tavoitteena on akuuteissa tapauksissa hengissä pitäminen ja pidemmällä tähtäimellä toimintakyvyn palauttaminen. Luumurtuman parantuminen on hyvin pitkäkestoinen prosessi. Oireita voi olla pitkään ja paraneminen voi viedä vuosia.
Tukielinkirurgian poliklinikka
OYS K-rakennus, K4, 4. kerros