Takaisin

Käsikirurgia

OYSin käsikirurgialla hoidetaan monipuolisesti paljon erilaisia vaivoja aina rasitusvammoista vakavampiin hermovaurioihin ja raajan takaisinistutuksiin.

OYSissa käsikirurgia kattaa kyynärpäästä sormiin päin olevan alueen jänteisiin, niveliin ja hermoihin keskittyvät toimenpiteet. Käsikirurgialla tehdään myös perifeeristä hermokirurgiaa, jossa käsikirurgille kuuluu esimerkiksi hartia-olka-alueen katkenneiden hermojen korjaaminen.

Lähetteellä käsikirurgian leikkausarvioon saapuvat potilaat kärsivät usein puutumisesta, tuntohäiriöistä ja nivelkivuista. Yleisimmin heillä hoidetaan hermopinteitä, nivelrikkoa, jänteiden kiinnityskohtien rasitusvaivoja ja kämmenkalvon kutistumaa (dupuytrenin kontraktuura), jossa potilas ei pysty suoristamaan koukkuun vetäytyneitä sormia. Päivystyksellisesti saapuvilla potilailla on usein ranteen ja käden alueen murtumia sekä jänne- ja hermovammoja.

Leikkaus on tarpeen yleensä silloin, kun potilaalla on levossa nivelkipua, jatkuvaa puutumista tai sorminäppäryys ja käden toiminta alkavat heikentyä. Leikkaushoidon rinnalla hoitomenetelmiä ovat kipulääkkeet, tukilastat ja fysioterapia. Toiminta- ja fysioterapia liittyvät käsikirurgiaan keskeisesti ja ovat hyvin saatavilla OYSissa. Fysio- ja toimintaterapeutille pääsee OYSissa jo ensikäynnin yhteydessä, mitä kautta potilas saa yksilöllisen lastan ja ohjeita käden käyttöön.

Suurimmalle osalle päivystyspotilaista ensihoito on päivystyksessä tehtävä kipsaus tai haavan tikkaus. Leikkausajan saa tarvittaessa yleensä 2 viikon sisällä tapaturmasta. Vaativammat päivystykselliset vammat kuten murskavammat ovat ainoita, joissa potilas päätyy suoraan osastolle ja leikkaushoitoon.

Suurin osa käsikirurgisesta leikkaustoiminnasta on päiväkirurgista ja leikkaukset ovat nopeita ja pieniä. Paranemista kontrolloidaan tiheämmin noin kahden kuukauden ajan toimenpiteestä. Kontrolleissa käydään läpi toimintakykyä, fysioterapian tarvetta ja tarvittaessa luutumista.

Niveltalo - Käsivammat