Kävelyanalyysi
Kuntoutuksen toimialueen kävelylaboratoriossa tehdään kävelyanalyysejä, joiden tuloksia hyödynnetään potilaan hoidon suunnittelussa, toteutuksessa ja seurannassa.
Kävelyanalyysissä arvioidaan kehoon kohdistuvia voimia, nivelten liikelaajuuksia ja lihasten toimintaa kävelyn aikana. Kävelyanalyysin tavoitteena on selvittää mahdollisia kuormitustekijöitä, jotka voivat liittyä esimerkiksi kävelyä haittaaviin alaraajojen kipuoireisiin.
Kävelyanalyysiin tullaan lääkärin lähetteellä, kun on todettu tai epäillään kävelyssä olevan jokin ongelma, joka vaatii lisätutkimuksia. Kävelyanalyysi soveltuu itsenäisesti liikkuville potilaille. Kävelylaboratoriossa käy kuntoutujat eri erikoisaloilta kuten ortopedialta ja fysiatrialta diagnoosien painottuessa alaraajojen tuki- ja liikuntaelindiagnooseihin.
Kävelyanalyysiin tulevan kuntoutujan tulee pystyä kävelemään yhtäjaksoisesti useiden minuuttien ajan. Kävelyanalyysimittauslaitteistoon kuuluu suurnopeuskamerat, painelevy, liikesensorit sekä tarvittaessa elektromyografia. Tutkimuskäynti kestää yleensä 60 – 90 minuuttia. Kävelymittaus suoritetaan paljain jaloin. Mittauksessa polvien tulisi olla näkyvillä ja vaatetukseksi suositellaan t-paitaa ja shortseja.
Kuntoutujan jatkosuunnitelma kävelyanalyysin tekemisen jälkeen vaihtelee riippuen lähetteestä ja lähettävästä yksiköstä. Kävelyanalyysin tulokset ja havainnot käydään läpi kuntoutujan kanssa pääsääntöisesti lähettävän lääkärin toimesta ja samalla lääkäri tekee jatkosuunnitelman yhdessä potilaan kanssa. Kävelyanalyysin tulokset tulevat Omakantaan.