Päihteet raskaus- ja vauvaperheaikana – perheen palvelukokonaisuus

Vauvan syntymä ja yhteistyö syntymän jälkeen

Jos vanhemman päihdehäiriö on ollut tiedossa raskausaikana, suunnitelma synnytyksestä ja sen jälkeisestä hoidosta sekä perheen tarvitsemista palveluista tehdään raskausaikana äitiys- tai HAL-poliklinikan käynneillä ja verkostossa yhteistyössä vanhempien kanssa. Suunnitelma on käytävä läpi ennen lapsen syntymää ja sairaala-aikaa, jotta vanhemmilla on mahdollisuus sopeutua siihen. Vauvan syntymän jälkeen suunnitelmaa arvioidaan yksilöllisesti. 

Vauvan synnyttyä järjestetään usein verkostotapaaminen joko sairaalassa tai kotona (riippuen lapsen osastohoitoajasta). Mukana verkostossa ovat esimerkiksi lastensuojelu, vanhemman hoitokontakti (päihdetyöntekijä), neuvola, lasta hoitavan osaston henkilökuntaa sekä esimerkiksi päihde-ensikodin tai perhekuntoutuksen edustaja. 

Toisinaan vanhemman päihdehäiriö tunnistetaan vasta synnytyksen tai osastojakson aikana, eikä tukitoimia ole suunniteltu etukäteen. Tällöin sairaalasta tehdään lastensuojeluilmoitus, ja sosiaalipäivystys tai lastensuojelu arvioi vauvan tilanteen ja alkaa järjestää tarvittavia tukitoimia. 

Perheen tukeminen ja tilanteen arvioiminen