Päihteet raskaus- ja vauvaperheaikana – perheen palvelukokonaisuus
Raskausajan palvelukokonaisuus 

Sosiaalipalvelut

Sosiaalipalvelut tukevat päihteitä käyttävää odottajaa ja tämän puolisoa, ja sosiaalipalveluiden asiakkuus tukee myös verkostoyhteistyötä. Aktiivinen raskausajan työskentely mahdollistaa lapsen tilanteen turvaamisen ja perheen tuen lapsen syntymän jälkeen. 

Sosiaalipalveluissa raskausajan työskentely on aikuissosiaalityön ja/tai lapsiperheiden sosiaalityön palvelua. Ennakollisen lastensuojeluilmoituksen jälkeen sosiaalipalveluissa aloitetaan palvelutarpeen arviointi. Ennakollisen lastensuojeluilmoituksen käsittelyn aikana olisi hyvä tehdä kotikäynti yhteistyössä muiden toimijoiden, kuten neuvolan terveydenhoitajan, kanssa. 

Tarvittavia tukitoimia voivat olla raskausaikana esimerkiksi sosiaalityö, sosiaaliohjaus, asumisen ja taloustilanteen selvittely sekä turvakotipalveluihin ohjaaminen. Oleellista sosiaalipalveluissa on huolehtia siitä, että vauvaa odottaville vanhemmille mahdollistetaan vanhemmuustyöskentely ja varhaisen vuorovaikutuksen tuki perhetyön tyyppisesti, vertaisryhmissä tai avoperhekuntoutuksessa. Vanhemmuustyöskentelyä järjestään toisinaan myös erikoissairaanhoidon vauvaperhetyönä. 

Tarpeen mukaan raskaana olevalle henkilölle ja hänen puolisolleen järjestetään avo- ja/tai laitoskuntoutus jo raskausaikana. Asiakasperheelle tehdään maksusitoumus päihde-ensikotiin tai laitosperhekuntoutukseen, jossa on riittävä osaaminen päihdehäiriöiden hoidosta ja kuntoutuksesta. 

Lastensuojelun sosiaalityöntekijä otetaan tarpeen mukaan työskentelyyn viimeistään loppuraskauden aikana. Hyvinvointialueille on hyvä sopia toimintatapa niihin tilanteisiin, jossa päihteitä käyttävä odottaja kieltäytyy täysin yhteistyöstä tai häntä ei tavoiteta, mutta lapsen lastensuojelun tarve tulee selvittää heti syntymän jälkeen.