Päihteet raskaus- ja vauvaperheaikana – perheen palvelukokonaisuus
Raskausajan palvelukokonaisuus 

Päihde- ja riippuvuuspalvelut

Päihteitä käyttävä odottaja tai tämän puoliso ohjataan nopeasti päihde- ja riippuvuuspalveluiden hoidontarpeenarvioon. Päihdetyöntekijää on voitava konsultoida matalalla kynnyksellä, jos eri palveluissa herää huolta tai epäilyä vanhempien päihteidenkäytöstä. Päihdehoidon käynnistyminen viivytyksettä on tärkeää myös sikiön suojelemiseksi, minkä vuoksi päihdetyöntekijän tulisi arvioida matalalla kynnyksellä asiakkaan tilannetta esimerkiksi neuvola- tai erikoissairaanhoidon vastaanotoilla yhdessä muiden ammattilaisten kanssa. 

Päihdehoito toteutetaan hoitosuunnitelman mukaan, sisältäen tarvittavat lääkärikäynnit. Päihteitä käyttävän odottajan päihdehäiriön diagnosoiminen on oleellista hoidon ja palveluiden saamiseksi. Raskaana olevan henkilön ja hänen puolisonsa laitoshoidon (päihdevieroitus ja -kuntoutus) tarve tulee aina arvioida, ja tarpeen mukaan järjestetään laitoshoito ja -kuntoutus jo raskausaikana. Kuntoutusta suunnitellessa tarkastellaan perheen kokonaistilannetta, ja usein tarvitaan tiivistä perhekuntoutusta, jossa otetaan huomioon päihdehäiriön hoito ja kuntoutus sekä vanhemmuustyöskentely.

Hoidon tukena voidaan käyttää vertaistukea, ryhmätoimintaa ja kokemusasiantuntijoita huomioiden myös kolmannen sektorin palvelut. Tarvittaessa päihdepalveluissa arvioidaan asiakkaan psyykkistä vointia ja kytketään mielenterveyspalvelut mukaan hoitoon. 

Lisätietoa: