Päihteet raskaus- ja vauvaperheaikana – perheen palvelukokonaisuus
Raskausajan palvelukokonaisuus 

Äitiysneuvola

Tunnistaminen

Neuvolassa kartoitetaan kaikilta odottajilta ja heidän puolisoiltaan päihteidenkäytön tilanne lomakkeita käyttäen:  

  • Alkoholinkäyttö: Audit (10 kysymystä) 
  • Huumausaineiden käyttö ja lääkkeiden väärinkäyttö 
  • Nikotiinituotteiden käyttö 

Lisäksi neuvolassa käydään läpi ja arvioidaan odottajan lääkkeiden, erityisesti keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden, käyttö. Täytetyt lomakkeet käydään vanhempien kanssa läpi keskustellen. Päihteistä on keskusteltava, vaikka neuvolan alkukartoitus perheen päihdetottumuksista olisi tehty sähköisesti ennen ensimmäistä vastaanottoaikaa. 

Päihteidenkäytön tilanne kirjataan paperiseen tai sähköiseen äitiyskorttiin ja potilastietoihin. Odottajan esitietojen tarkastelu voi auttaa tunnistamaan ongelmallista päihteidenkäyttöä, ja myös toteutumattomiin neuvola-aikoihin on syytä kiinnittää huomiota.  

Huumeita käyttäviltä tai aiemmin huumeita käyttäneiltä henkilöiltä kannattaa tutkia C-hepatiitti. Jos C-hepatiitti todetaan, suunnitellaan sen hoito synnytyksen jälkeen.

Ensiodottajille tarjottavassa perhevalmennuksessa tulisi käsitellä päihteitä ja riippuvuuksia perheessä, jotta niistä keskusteleminen olisi jatkossakin luonteva osa perheiden palveluita. 

Seuranta ja yhteistyö

Päihteidenkäyttö raskausaikana tai aiempi aktiivinen päihdeongelma vaatii neuvolasta verkostoyhteistyötä päihde- ja riippuvuuspalveluiden, sosiaalipalveluiden ja erikoissairaanhoidon kanssa. 

Neuvolasta tulee olla mahdollisuus konsultoida päihde- ja riippuvuuspalveluiden ammattilaista matalalla kynnyksellä. Tiivis konsultaatiotuki voidaan toteuttaa esimerkiksi niin, että päihdetyöntekijä tulee yhteiselle neuvolakäynnille arvioimaan asiakkaan tilannetta. Neuvolasta voidaan konsultoida myös sosiaalihuollon ammattilaista matalalla kynnyksellä, ja tarvittaessa ammattilainen pyydetään mukaan neuvolakäynnille. 

Neuvolasta tehdään tarvittaessa ennakollinen lastensuojeluilmoitus sekä lähete erikoissairaanhoitoon oman hyvinvointialueen äitiys-, HAL- tai HALSO-poliklinikan lähetekriteerien mukaisesti. Asiakkaan kanssa käydään läpi, mitä ennakollinen lastensuojeluilmoitus ja lähete erikoissairaanhoitoon merkitsevät. 

Raskaudenseuranta toteutetaan neuvolan ja erikoissairaanhoidon yhteistyönä. Kotikäynti odottajan luokse on hyvä toteuttaa yhteistyössä muiden toimijoiden, kuten sosiaalipalveluiden, kanssa. 

Katso tarkemmin NEUKO-tietokanta: Päihteitä käyttävä henkilö äitiysneuvolan asiakkaana.