Raskausajan palvelukokonaisuus
Päihteitä käyttävän henkilön raskaus on aina riskiraskaus. Päihteitä käyttävällä odottajalla on oikeus saada välittömästi riittävät päihteettömyyttä tukevat sosiaali- ja terveyspalvelut. Kaikista raskausajan palveluista tulee joustavasti ohjata ja tukea perhettä tarvittavien palveluiden piiriin. Jos ammattilaisella herää huoli odottajan tai hänen puolisonsa päihteiden käytöstä, tulee aktivoida kontakti päihde- ja riippuvuuspalveluihin.
Kaikissa raskausajan palveluissa tulevia vanhempia herätellään pohtimaan vanhemmuutta ja vauvan tuomaa muutosta sekä tuetaan vanhempien kiinnittymistä syntyvään vauvaan. Asiakkaalle järjestetään tarpeenmukainen tuki ja vanhemmuustyöskentely huomioiden myös yksityiset palveluntuottajat ja kolmannen sektorin toimijat.
Eri palveluissa tuetaan asiakasta kiinnittymään palvelukokonaisuuteen. Arvostava kohtaaminen on tärkeää myös silloin, jos päihderiippuvainen retkahtaa käyttämään päihteitä uudelleen. Raskaus- ja vauvaperheaikana kaikkien ammattilaisten pyrkimys avoimeen ja luotettavaan toimintaan tukee yhteistyötä asiakkaan ja viranomaisen välillä sekä vanhempien/huoltajien kasvatusvastuuta. Vaikka viranomaisten toimet eivät aina ole asiakkaan toiveiden mukaisia, ne on perusteltava avoimesti ja toimien on oltava ennakoitavia.
Katso myös:
- Tulostettava koonti raskausajan palvelukokonaisuudesta ja muistilista verkostoneuvotteluun.
- Mielenterveystalon raskaus- ja vauva-ajan mielen hyvinvoinnin omahoito-ohjelma.
- Folkhälsanin raskauspäiväkirja raskausajan vanhemmuustyöskentelyn tueksi.