Ennaltaehkäisy
Monipuoliset päihde- ja riippuvuuspalvelut tukevat kaikkia päihteitä käyttäviä, myös raskaana olevia henkilöitä ja heidän puolisoitaan. Parhaassa tapauksessa päihdehäiriö on riittävällä tavalla hoidettu jo ennen perheen perustamista. Erityistä huomiota on kiinnitettävä hedelmällisessä iässä olevien päihteitä käyttävien henkilöiden raskaudenehkäisyyn. On tärkeää, että raskaudenehkäisy järjestetään mahdollisimman vaivattomasti, ja se tulee muistaa myös synnytyksen jälkeen.
Päihteitä ongelmallisesti käyttävät henkilöt tarvitsevat ajanvarauksettomia matalan kynnyksen palveluita, joihin ei tarvita lähetettä ja ne ovat maksuttomia. Osassa palveluista voi asioida nimettömästi.
Palveluita ovat muun muassa:
- Huumausaineiden käyttäjien terveysneuvontaa järjestetään useilla paikkakunnilla. Terveysneuvontapisteissä muun muassa jaetaan puhtaita pistovälineitä sekä tehdään C-hepatiitin ja HIV:n pikatestejä. Osa terveysneuvontapisteistä mahdollistaa myös päihteitä käyttävän henkilön raskaudenehkäisyn.
- Hyvinvointialueiden järjestämä päiväkeskuspalvelu tarjoaa päihteitä ongelmallisesti käyttäville henkilöille mahdollisuuden perustarpeiden täyttämiseen sekä sosiaaliohjausta. Palvelu on myös päihtyneille ja palveluissa on oikeus asioida nimettömänä.
- Kansalliset matalan kynnyksen palvelut päihteistä ja riippuvuuksista:
- Päihdelinkin neuvontapalvelu
- EHYT ry:n päihdeneuvonta
Kaikkien lapsiperheiden vanhemmuutta tuetaan perhekeskuksissa. Pohjois-Suomen yhteistyöalueen perhekeskukset:
- Lapin hyvinvointialue: perhekeskukset
- Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue: perhekeskus
- Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue: perhekeskus
- Kainuun hyvinvointialue: perhekeskukset
Vertaisuus esimerkiksi perhekahviloissa voi olla vanhemmille oleellinen tuki. Kolmannen sektorin toimijoita löydät: Lähellä.fi