Oulaskankaan sairaala

Oulaskankaan sairaalamuseo

Oulaskankaan upea 15 huonetta ja n. 2000 esinettä käsittävä sairaalamuseo on perustettu vuonna 2014 Oulaskankaan sairaalan täyttäessä 100 vuotta.

Rakennus tehtiin vuonna 1883 Oulaisten reservikomppanian miehistökasarmiksi ja toimi siinä tarkoituksessa vuoteen 1902.  Suomen oma sotaväki lakkautettiin vuonna 1901 ja kasarmi jäi tyhjilleen. Keisarillisen Suomen Senaatin päätöksellä Oulaisten kasarmialue luovutettiin 1914 maksutta kunnan käyttöön, koska oli tarve perustaa keuhkotautiparantola Oulaisiin.

Entinen kasarmin miehistörakennus kunnostettiin perusteellisesti ja keuhkotuberkuloosiparantola avattiin 1914.

Tuberkuloosi oli kansantauti ja hoitopaikkojen lisätarve kasvoi jatkuvasti. Uusi keskusparantola valmistui Oulaskankaalle 1954, joka on Oulaskankaan nykyinen sairaalarakennus.

Tuberkuloosin lääkehoito saatiin Suomeen 1950 luvun lopulla, jolloin parantolahoidon tarve väheni ja alkuperäinen puuparantolan osasto suljettiin vuonna 1964.

Puuparantolaan tehtiin 1980 perusteellinen saneeraus, jolloin taloon tehtiin toimistotiloja.

Nyt talossa on sairaalamuseo, jossa on esillä runsaasti sairaalan esineistöä ja kalusteita, myös Ylivieskassa olleesta lakkautetusta Visalan psykiatrisesta sairaalasta.​

Museo on avoinna pääsääntöisesti sopimuksen mukaan ryhmille. Kesäisin museo on auki heinäkuun ajan keskiviikosta sunnuntaihin klo 12-18.

Yhteyshenkilönä Päivi Saari p. 040 506 4910 / työ, paivi.h.saari@ppshp.fi

TERVETULOA TUTUSTUMAAN!

Puuparantolan ja Oulaskankaan alueen historiasta voi lukea Aino Valtavaaran opinnäytetyöstä  Kulttuuriympäristön analyysityökalun testaus Oulaskankaan alueella, joka löytyy netistä.