Ravinto ja painonhallinta
Ennen leikkausta sinun on pyrittävä mahdollisimman hyvään ravitsemustilaan edistääksesi toipumista. Riittävään proteiinin saantiin on tärkeää kiinnittää huomiota.
Terveellinen ruokavalio sisältää
- paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä
- riittävästi pehmeää rasvaa kovan rasvan sijaan
- runsaasti kuitua
- vain vähän suolaa
Monipuolisesta ruuasta saat kaikki tarvitsemasi ravintoaineet. Säännöllinen ateriarytmi auttaa jaksamaan. Lautasmallin mukaan koottu ateria auttaa pitämään ruokavalion monipuolisena ja annoskoot kohtuullisen kokoisena.
Terveyttä edistävä ruokavalio – Ruokavirasto
Terveyttä edistävä ruokavalio valmennus – Omaolo
Painonhallinta
Painonhallinnalla ehkäiset lihavuuteen liittyvien sairauksien puhkeamista ja sairauksien etenemistä. Terveellisen ja täysipainoisen ruokavalion lisäksi painonhallintaan kuuluu liikunnan ja aktiivisuuden lisääminen.
Ylipaino lisää riskejä ja voi olla jopa este toimenpiteelle. Jo muutaman kilon painonpudotus voi helpottaa leikkausta teknisesti. Lääkäri voi kehottaa sinua pudottamaan painoa ennen leikkausta.
Ylipaino nostaa leikkauksen riskejä:
- Tyrän uusiutumisriski kasvaa
- Leikkauksen jälkeiset komplikaatiot lisääntyvät
- Anestesiaan eli nukutukseen liittyvät riskit kasvavat
- Paikallispuudutukset laittaminen, kohdentaminen ja kesto vaikeutuvat
Voit ottaa painonhallinnan puheeksi asioidessasi terveydenhuollossa. Saat halutessasi ajan painonpudotuksen ohjaukseen omasta terveyskeskuksesta. Tarjolla on erilaisia painonhallintaryhmiä auttamaan sinua painonpudotuksessa. Omaehtoiseen painonhallintaan saat tukea Painonhallintatalosta
Hyvä tavoite on pudottaa 5–10 prosenttia painostasi pois.
Viisi prosenttia tarkoittaa
- 120 kg painavalla 6 kg painonpudotusta
- 100 kg painavalla 5 kg pudotusta
- 80 kg painavalla 4 kg pudotusta.
Varaa tavoitepainoosi pääsemiseen riittävästi aikaa. Sopiva laihtumisnopeus on 1–2 kiloa kuukaudessa. Painoa ei kannata pudottaa millään laihdutuskuurilla, joka aikanaan päättyy. Kuurin jälkeen vanhat ruokailutottumukset usein palaavat. Painonhallinta eli saavutetussa tuloksessa pysyminen onnistuu, kun laihduttamisen jälkeen jatkaa valitsemiaan uusia tottumuksia.
Ennen leikkausta sinun on pyrittävä mahdollisimman hyvään ravitsemustilaan edistääksesi toipumista. Riittävään proteiinin saantiin on tärkeää kiinnittää huomiota.
Terveellinen ruokavalio sisältää
- paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä
- riittävästi pehmeää rasvaa kovan rasvan sijaan
- runsaasti kuitua
- vain vähän suolaa
Monipuolisesta ruuasta saat kaikki tarvitsemasi ravintoaineet. Säännöllinen ateriarytmi auttaa jaksamaan. Lautasmallin mukaan koottu ateria auttaa pitämään ruokavalion monipuolisena ja annoskoot kohtuullisen kokoisena.
Terveyttä edistävä ruokavalio – Ruokavirasto
Terveyttä edistävä ruokavalio valmennus – Omaolo
Painonhallinta
Painonhallinnalla ehkäiset lihavuuteen liittyvien sairauksien puhkeamista ja sairauksien etenemistä. Terveellisen ja täysipainoisen ruokavalion lisäksi painonhallintaan kuuluu liikunnan ja aktiivisuuden lisääminen.
Ylipaino lisää riskejä ja voi olla jopa este toimenpiteelle. Jo muutaman kilon painonpudotus voi helpottaa leikkausta teknisesti. Lääkäri voi kehottaa sinua pudottamaan painoa ennen leikkausta.
Ylipaino nostaa leikkauksen riskejä:
- Tyrän uusiutumisriski kasvaa
- Leikkauksen jälkeiset komplikaatiot lisääntyvät
- Anestesiaan eli nukutukseen liittyvät riskit kasvavat
- Paikallispuudutukset laittaminen, kohdentaminen ja kesto vaikeutuvat
Voit ottaa painonhallinnan puheeksi asioidessasi terveydenhuollossa. Saat halutessasi ajan painonpudotuksen ohjaukseen omasta terveyskeskuksesta. Tarjolla on erilaisia painonhallintaryhmiä auttamaan sinua painonpudotuksessa. Omaehtoiseen painonhallintaan saat tukea Painonhallintatalosta
Hyvä tavoite on pudottaa 5–10 prosenttia painostasi pois.
Viisi prosenttia tarkoittaa
- 120 kg painavalla 6 kg painonpudotusta
- 100 kg painavalla 5 kg pudotusta
- 80 kg painavalla 4 kg pudotusta.
Varaa tavoitepainoosi pääsemiseen riittävästi aikaa. Sopiva laihtumisnopeus on 1–2 kiloa kuukaudessa. Painoa ei kannata pudottaa millään laihdutuskuurilla, joka aikanaan päättyy. Kuurin jälkeen vanhat ruokailutottumukset usein palaavat. Painonhallinta eli saavutetussa tuloksessa pysyminen onnistuu, kun laihduttamisen jälkeen jatkaa valitsemiaan uusia tottumuksia.