Takaisin

Seksitaudit

OYSin ihotautien poliklinikan seksitautien vastaanotolla tutkitaan ja hoidetaan seksitauteja. Vastaanotolle voi varata ajan jos epäilee seksitaudin mahdollisuutta.

Seksitaudit ovat bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja, jotka tarttuvat suojaamattomassa seksikontaktissa (sekä yhdynnässä että suu- ja anaaliseksissä). Seksitaudit voivat olla myös oireettomia. Yleisimpiä seksitauteja suomalaisilla ovat klamydia, genitaaliherpes ja kondylooma.

Seksitautia epäilevä voi varata ajan OYSin ihotautien poliklinikan seksitautien vastaanotolle sähköisen ajanvarauksen kautta. Lääkärin lähetettä ei tarvita. Testeihin kannattaa hakeutua, jos huoli tartunnasta herää tai asia muuten mietityttää, esimerkiksi jos on harrastanut suojaamatonta seksiä tilapäisen kumppanin kanssa tai jos ilmaantuu seksitauteihin viittaavia oireita. Ajanvaraukseen pääsee seuraavasta linkistä: OYS seksitautien vastaanoton ajanvaraus. Huomioithan, että kondyloomia hoidetaan vain lähetteen perusteella varatulla vastaanottoajalla.

OYSiin seksitautien vastaanotolle tuleva täyttää paikan päältä saatavan taustatietolomakkeen ja käy hoitajan vastaanotolla, jonka jälkeen otetaan tarvittavat näytteet. Voit ladata taustatietolomakkeen myös alapuolella olevasta valikosta. Seksitauteja tutkitaan virtsasta, verestä tai limakalvoilta otettavilla näytteillä. 

Näytetulokset valmistuvat noin viikossa ja ne löytyvät Omakannasta. Positiivisesta tuloksesta ilmoitetaan yleensä soittamalla, negatiivisesta ei ilmoiteta. Useimpiin seksitauteihin on parantava hoitokeino. 

Lisätietoa seksitaudeista

Taustatietolomake sukupuolitautitestiin saapuvalle

Ihotalo – Seksitaudit